Helft van geconsumeerde vis komt uit kweekinstallatie
nieuwsVLAM schat dat in ons land de helft van de visconsumptie afkomstig is van kweekinstallaties. "De meeste zalmen, mosselen en scampi's zijn gekweekt", zegt productmanager Luk Huysmans. Volgens Siska Bourgeois, woordvoerster van de Noorse visgroep Fjörd Seafood Europe, bedraagt het aandeel van gekweekte vis op de Belgische markt echter hooguit 20 à 30 procent. Niettemin zit de aquacultuur wereldwijd in de lift. Dat heeft alles te maken met de grotere vraag naar visproducten. Vooral in groeilanden in Azië, zoals China, Indonesië of Vietnam.
Daarnaast is er het probleem van overbevissing. Van de zeshonderd vissoorten die de FAO opvolgt, wordt maar liefst een kwart overbevist, terwijl 17 procent haast verdwenen is. "Vangsten in het wild liggen nog altijd zeer hoog, maar wellicht hebben ze hun limieten voorgoed bereikt", zegt Rohana Subasinghe van het visdepartement van de FAO. Omdat de vraag naar visproducten zal blijven groeien, schat de FAO dat er tegen 2030 per jaar ongeveer 40 miljoen ton extra vis nodig zal zijn. De enige manier om die te produceren is door kweek. Sinds het midden van de jaren tachtig groeit de productie van kweekvis aan een jaarlijks ritme van 8 procent.
Toch duiken er ook grenzen op aan de productie van kweekvis. Gebrek aan kapitaal voor producenten in ontwikkelingslanden en een gebrek aan land en zoet water zijn de belangrijkste knelpunten in de sector. Ook stijgende energiekosten, milieuproblemen en vragen over de veiligheid van gekweekte vis, onder meer het gebruik van antibiotica, vormen serieuze uitdagingen voor de sector. Ook worden er vragen gesteld bij de toekomstige bevoorrading van vismeel en visolie voor de kweek van bepaalde soorten zoals zalm, baars en zeebrasem.
Bron: De Morgen