Maai Mei Niet dekte dagelijks de tafel voor 17 miljoen bijen

Ongemaaid is gezond, maar wat is nu precies het effect van een maand je gazon niet maaien? De initiatiefnemers van Maai Mei Niet (Knack, KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur) maken de balans op van de tweede editie van de campagne.

8 juni 2022  – Laatste update 8 juni 2022 10:31
Lees meer over:
bloemenweide-1250

Ruim 9.200 Vlamingen schreven zich in voor de Maai Mei Niet-campagne dit jaar, dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar. Ook één op drie gemeenten in Vlaanderen liet de grasmaaier tijdens de meimaand in de schuur staan.

Dagelijks leverde dit voedsel op voor 17 miljoen bijen. Dat cijfer wordt berekend op basis van hoeveel bloemen er groeien op één vierkante meter en hoeveel nectarsuiker die produceren, of “de nectarscore”. Met 47 milligram nectarsuiker per vierkante meter ligt de nationale nectarscore een pak hoger dan vorig jaar (31mg per vierkante meter). Dat is te danken aan het hogere aantal deelnemers maar ook aan het mooie weer in mei.

In cijfers:

  • Elke dag eten voor 17 miljoen bijen

  • 9.200 geregistreerde deelnemers

  • 105 gemeenten namen deel

  • De paardenbloem is de nectarkampioen

  • De madelief (67.921) is de meest getelde bloem

  • 208.451 bloemen geteld in 2.465 tuinen

In vergelijking met vorig jaar werd wel minder gazon gemaaid, 115 hectare in plaats van 145 hectare in 2021. Dit komt omdat de gemiddelde omvang van niet-gemaaide gazons in privétuinen gedaald is. Daarnaast hebben minder gemeenten hun resultaten doorgegeven en lieten zij minder gras ongemaaid.

Maar dit hoeft niet per se slecht nieuws te zijn, want de duurzame omslag is wel degelijk ingezet. “Wie vorig jaar een heel gazon liet groeien, botste in juni op een onbeheersbare grasmat. Door vanaf dit jaar een kleiner stuk niet te maaien, maar dat gefaseerde maaien wel het hele jaar vol te houden, zorg je voor een duurzamer effect waar de bestuivers veel meer aan hebben”, klinkt het bij mede-initiatiefnemer Knack. Bovendien was de symbolische deelname van vorig jaar voor veel gemeenten een opstap naar doordachtere maaiplannen. “Meer op maat, minder gefocust op kort gazon en meer op een biodivers beheer. Dat is erg goed nieuws voor onze biodiversiteit.”

Meer info op Maaimeiniet.be

Bron: Knack / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek