header.home link

Lotus krijgt Amerikaanse dochter helemaal in handen

20 december 2008
Lotus Bakeries wordt voor 100 procent eigenaar van zijn Amerikaanse dochter Corona-Lotus Inc. De koekjesbakker uit Lembeke koopt daartoe zijn joint venture-partner The Gourmet Center uit. Vanaf de tweede helft van 2009 zullen Corona-Lotus Inc en Annas North America, de Amerikaanse dochter van het recent overgenomen Annas Pepparkakor, worden geïntegreerd. The Gourmet Center zal verder exclusief Lotus-speculoos verkopen aan luchtvaartmaatschappijen in de VS.
Lees meer over:
Lotus Bakeries wordt voor 100 procent eigenaar van zijn Amerikaanse dochter Corona-Lotus Inc. De koekjesbakker uit Lembeke koopt daartoe zijn joint venture-partner The Gourmet Center uit. Vanaf de tweede helft van 2009 zullen Corona-Lotus Inc en Annas North America, de Amerikaanse dochter van het recent overgenomen Annas Pepparkakor, worden geïntegreerd.

The Gourmet Center, een Amerikaans bedrijf dat voedingswaren en dranken levert aan de luchtvaartsector, begon in het midden van de jaren tachtig Lotus-speculoos te verkopen aan luchtvaartmaatschappijen in de VS. De toenemende vraag naar Lotus-speculoos leidde tot de oprichting van een postorderbedrijf.

In 1990 werd Corona-Lotus Inc opgericht als een 50/50 joint venture tussen The Gourmet Center en Lotus Bakeries. Hoewel de catalogusverkoop de belangrijkste activiteit was, werd enkele jaren geleden ook gestart met de verkoop van Lotus-speculoos aan de Amerikaanse retailmarkt. Dit gebeurt onder de merknaam Biscoff. Corona-Lotus Inc realiseerde in 2007 een omzet van 7,35 miljoen dollar en een bedrijfswinst voor wisselkoersverschillen van 20 procent op omzet. Voor 2008 verwacht Corona-Lotus Inc een interne groei te realiseren van ongeveer 20 procent.

Lotus Bakeries maakt de overnameprijs niet bekend. Het bedrijf zegt wel dat de transactie Corona-Lotus waardeert op ongeveer 8 keer de verwachte bedrijfswinst van 2008. Een kleine berekening geeft een onvernamebedrag van ongeveer 7 miljoen dollar. Lotus Bakeries nam vorige maand de Zweedse kruidenkoekbakker Annas Pepparkakor over. Noord-Amerika is voor Annas de grootste markt, goed voor een jaaromzet van 9 miljoen dollar. Het is de bedoeling de Amerikaanse activiteiten van Annas en Corona-Lotus Inc te integreren, een proces dat midden 2009 van start gaat.

The Gourmet Center zal verder exclusief Lotus-speculoos verkopen aan luchtvaartmaatschappijen. Lotus Bakeries en The Gourmet Center hebben hierover een langetermijnakkoord gesloten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek