Loonwerkers verzoeken boeren om geduld en afstemming planning bij verlate voorjaarwerken

Het natte voorjaarsweer heeft de agenda van de boeren overhoop gehaald waarbij veel activiteiten de komende weken samenkomen. De loonwerkersfederatie pleit woensdag in een persbericht voor een goed onderling overleg om chaos en oogstschade te voorkomen. “Boeren bellen vandaag om morgen te komen, maar het kan zijn dat landbouwmachines niet vrij zijn.” 

4 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 mei 2023 20:07
Lees meer over:

Als gevolg van het natte, koude voorjaar lopen de voorjaarswerken ernstige vertraging op. In een VILT-artikel van vorige week lieten loonwerkers al doorschemeren dat de natte gronden bewerking onmogelijk maakten. Alhoewel het voorjaarswerk inmiddels in alle hevigheid is losgebarsten, waarschuwt Landbouw Service, de sectorvertegenwoordiging van loonwerkers, voor een vertraging die kan oplopen tot zes weken. “Vorig jaar was men in deze periode al volop maïs aan het inzaaien, terwijl er dit jaar nog bieten, vlas, groenten en maïs gezaaid moeten worden. Daarnaast is het poten van aardappelen amper begonnen en ook het uitrijden van drijfmest of het inkuilen van gras lopen grote vertraging op", klinkt het.

De sectorvereniging, die 750 leden telt (waarvan 520 Vlaamse leden) die naar eigen zeggen instaan voor 80 procent van het bewerkte areaal in België, waarschuwt voor chaos en dringt aan op een nog betere afstemming en communicatie tussen boer en loonwerker. “In het loonwerk is een goede planning al jaren niet meer weg te denken om de zware investeringen en de beschikbare mankracht optimaal in te zetten en te laten renderen.”

Nu komt er volgens Landbouw Service nog bij dat alle voorjaarswerkzaamheden samenvallen waardoor het onmogelijk is om bij iedereen op hetzelfde tijdstip te zijn. "We drukken de veehouders en akkerbouwers op het hart om tijdig af te spreken met hun loonwerker zodat een zo efficiënt mogelijke planning gemaakt kan worden”, zegt voorzitter Marc Wullen, die zelf met zijn zoon een loonwerkersbedrijf runt in Alveringem. Nu de machines sinds enkele dagen weer het land op kunnen, kloppen zijn werknemers overuren om op een korter tijdsbestek het voorjaarswerk gedaan te krijgen.

Beter vertraging dan onbehoedzame oogst en landbewerking

Wullen merkt de nodige ongeduld bij bijvoorbeeld melkveehouders die ook met het oog op de weersvoorspellingen (volgende week wordt er weer regen voorspelt, red.) hun eerste snede gras binnenhalen zonder eerst met de loonwerker overlegd te hebben of deze op korte termijn kan langskomen voor het hakselen en inkuilen.

Alhoewel hij het ongeduld begrijpt, pleiten hij en de andere loonwerkers voor meer geduld en begrip voor de planning van de loonwerker. “De verschillende werkzaamheden concurreren ook onderling omdat de benodigde tractoren en werktuigen beperkt beschikbaar zijn.” Volgens hem is het voor de rundveehouder zelfs beter te wachten met het maaien van gras dan het risico te lopen dat het gras niet ingekuild raakt en bij regenval verloren gaat.

De loonwerkersvereniging benadrukt bovendien om de bodemomstandigheden niet uit het oog te verliezen in de ijver van landbouwers om hun gronden te bewerken. “Een te natte bodem zal immers meer tijd, brandstof en geld kosten, terwijl de bodemstructuur ook onnodig beschadigd geraakt, wat zeker gevolgen kan hebben als we wat later een droge periode kennen. We kunnen dus iedereen aanraden om elk perceel op voorhand grondig te checken. Soms is het beter om wat langer te wachten om goed werk te leveren en de opbrengst te verzekeren. De beschikbare machines en chauffeurs moeten zo slim mogelijk worden ingezet zodat er dagelijks meer oppervlakte kan worden bemest, bewerkt, gezaaid of gepoot worden”, klinkt het.

Overlast bij BBQ

Tot besluit heeft Landbouw Service ook nog een opvallend verzoek aan de burgers die door de lange dagen van loonwerkers mogelijk laat op de avond of in het weekend landbouwmachines aan het werk zullen zien. “Verder is het ook belangrijk dat de omgeving rekening houdt met onze werkzaamheden en daar begrip voor heeft. We denken bijvoorbeeld aan zondagse barbecue of fietstochten.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek