Na forse inkrimping blijft er nog maar een filiaal over van Lokaalmarkt

Lokaalmarkt, dat een aantal indoor boerenmarkten uitbaat in Vlaanderen, stopt ermee. De organisatie startte in 2008 met 9 filialen. Door corona stopten er een aantal en de laatste vestigingen in Deurne en Roeselare kennen dezer dagen hun laatste marktdag. Toont het einde van Lokaalmarkt de grenzen van het korteketenconcept aan? Of speelt er meer?

24 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 27 juni 2022 16:47
Lees meer over:

De Lokaalmarkt in Roeselare opent op vrijdag 1 juli voor het laatst zijn deuren nadat het 5 jaar lang lokale boeren koppelde aan consumenten. De organisatie wijdt het besluit aan problemen met huisvesting. ”Nadat het duidelijk werd dat het huurcontract voor de Sint-Amandskerk werd stopgezet, gingen we de voorbije weken op zoek naar een nieuwe locatie. Meerdere opties werden overwogen, maar er werd uiteindelijk geen geschikte locatie gevonden waar we Lokaalmarkt op een kwalitatieve en rendabele manier kunnen organiseren.”

De sluiting in Roeselare staat niet op zich. Vrijdag kende ook de Lokaalmarkt in Deurne, bij Antwerpen, zijn laatste marktdag. Deze markt is nog maar open van september 2021. Ook hier spelen locatieproblemen een rol, al is het niet bekend of de organisatie hier op zoek is geweest naar alternatieven. “Er zijn problemen met de brandveiligheid”, vertelt Hélène Janssens, verantwoordelijke van de markt in Deurne. Met de sluitingen in Deurne, Roeselare en eerder een hele rist aan andere filialen over heel Vlaanderen blijft alleen de Lokaalmarkt in Heule bestaan.

Koppelen boeren aan consumenten

Lokaal werd enkele jaren geleden opgericht door boerenzoon Bert Destoop en Sjarel Buysschaert. Door het aanbod van lokale boeren te bundelen op indoorverkooppunten wil het bedrijf lokale producten aan de man brengen om zo in te spelen op de groeiende interesse in lokaal geproduceerd voedsel. Deelnemende boeren staan een deel van hun opbrengst af aan de organisatie. In de voorbije jaren werd het vernieuwde korteketenconcept over 6 steden in Oost- en West-Vlaanderen uitgerold.

lokaalmarkt mondmasker low res 400 x 277

Sluiting van filialen

Corona bracht de eerste barstjes in de ontwikkeling van het concept. Waar de coronacrisis voor de korte keten in zijn geheel voor een boost heeft gezorgd, is het verhaal bij Lokaal genuanceerder. Zo moesten de markten 11 maanden dicht en hadden latere beperkingsmaatregelen ook een impact op de bezoekersaantallen. De beleving waar Lokaalmarkt zo hard op inspeelde, viel volledig weg en de markten konden op die manier geen verbindende plek meer zijn.

Door de teruglopende bezoekersaantallen was de organisatie eind vorig jaar bijvoorbeeld gedwongen het filiaal in Deerlijk te sluiten. “5 jaar geleden kon je hier op de koppen lopen, maar de laatste 2 jaar is het aantal bezoekers sterk teruggelopen waardoor het niet langer rendabel was voor de boeren en de organisatie”, vertelde marketingmedewerker Hanne Dewaele destijds in VILT.

Niet alleen corona en de beperkende maatregelen speelden een rol, ook had Lokaalmarkt last van sterk toegenomen concurrentie. “De laatste jaren is het lokale aanbod sterk toegenomen door de opkomst van boerderijwinkels en andere korteketeninitiatieven waardoor we meer concurrentie hadden”, aldus Dewaele.

Er is meer sprake van een luxemarkt en niet van plaats waar consumenten inkopen komen doen

Hélène Janssens - Verantwoordelijke van de Lokaalmarkt in Deurne.

Janssens heeft ook haar mening hierover. Zij vond de geheven commissie te hoog waardoor veel consumenten wegbleven. “Boeren moeten 20 procent commissie betalen op de verkochte producten. Ze doen daarom de verkoopprijs 20 procent omhoog, waardoor producten verre van goedkoop waren. Hierdoor was er meer sprake van een luxemarkt en niet van plaats waar consumenten inkopen komen doen.” Sjarel Buysschaert heeft Janssens recent aangeboden om de vestiging van Lokaalmarkt in Deurne over te nemen. Daar ging ze niet op in. Ze geeft aan met verschillende partijen in gesprek te zijn om de versmarkt in enerlei vorm elders herop te starten.

Eén van de verkopers-boeren die deze heropening in spanning volgt is Sander Koolen van melkvee-, zuivelbedrijf Meirhoeve uit Hoogstraten. Sander en zijn vrouw Ruth staan wekelijks op de markt en zijn in ieder geval niet ontevreden over de verkoopcijfers. "Voor ons is dat een interessante markt", vertelt Koolen die naast eigen zuivelproducten ook eieren van het leghennenbedrijf 't Kakelhof uit Hoogstraten op de markt verkoopt.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek