nieuws

Limburgse kaasmakerij heeft met Corneel primeur beet

nieuws
Kaasmakerij Karditsel uit Limburg heeft een primeur beet. Ze ontwikkelden een halfzachte, biologische rauwmelkse geitenkaas geproduceerd met plantaardig stremsel. Dat stremsel is afkomstig van de bloemblaadjes van de Kardoenplant, wat de kaas behalve het label duurzaam en natuurlijk ook een unieke smaak oplevert. Karditsel werd eerder dit jaar voor dit project genomineerd tot laureaat van de Innovatie Award voor Land- en Tuinbouw van de Provincie Limburg. “Het idee om kaas te maken op basis van een plantaardig stremsel creëert niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product, het is ook een manier van ethisch verantwoord ondernemen. En dat is precies wat we beogen te belonen met de Innovatie Award”, stelt juryvoorzitter en gedeputeerde voor landbouw Inge Moors.
1 oktober 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:23

Kaasmakerij Karditsel uit Limburg heeft een primeur beet. Ze ontwikkelden een halfzachte, biologische rauwmelkse geitenkaas geproduceerd met plantaardig stremsel. Dat stremsel is afkomstig van de bloemblaadjes van de Kardoenplant, wat de kaas behalve het label duurzaam en natuurlijk ook een unieke smaak oplevert. Karditsel werd eerder dit jaar voor dit project genomineerd tot laureaat van de Innovatie Award voor Land- en Tuinbouw van de Provincie Limburg. “Het idee om kaas te maken op basis van een plantaardig stremsel creëert niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product, het is ook een manier van ethisch verantwoord ondernemen. En dat is precies wat we beogen te belonen met de Innovatie Award”, stelt juryvoorzitter en gedeputeerde voor landbouw Inge Moors.

Kaasmaker Giedo De Snijder wilde een kaas maken op basis van niet-dierlijk en niet genetisch gemodificeerd stremsel, en kwam in zijn zoektocht terecht bij de kardoenplant. “De bloemblaadjes van de plant zorgen niet alleen voor een natuurlijk basisproduct dat beantwoord aan de toenemende vraag naar eerlijk en duurzaam voedsel, maar creëren vooral een geitenkaas met een unieke smaak,” stelt hij.

Die smaak valt volgens De Snijder bovendien erg in de smaak bij experts. De kaas, die de naam Corneel kreeg, werd bij een degustatie al vergeleken met de Franse Reblochon AOP. “Hij kan dan ook een frisse en verrassende meerwaarde betekenen voor de klassieke kaasmarkt”, klinkt het.

Het project van Karditsel werd eerder dit jaar al bekroond met een nominatie tot laureaat van de Limburgse Innovatie Award voor de land- en tuinbouw. Volgens de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het Innovatiecentrum, het Innovatiesteunpunt, VLAM, de provinciale landbouwkamer, de Food Pilot en het Ondernemersplatform, is de manier waarop Corneel werd ontwikkeld een mooi voorbeeld van ethisch en verantwoord ondernemen.

Voor de Award werden 15 projectvoorstellen ingediend. Die werden beoordeeld op basis van haalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid, impact en relevantie voor de Limburgse land- en tuinbouw en originaliteit. Gezien een kaas met natuurlijk stremsel een primeur is voor België en daarbuiten, zal Karditsel met Corneel zeker op dat laatste punt hoge ogen gegooid hebben.

Meer info: www.karditsel.be 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek