header.home link

Lieve Herman is voorzitter van vernieuwd Wetenschappelijk Comité FAVV

29 januari 2021

Het federaal Voedselagentschap heeft een vernieuwd Wetenschappelijk Comité geïnstalleerd. Het 22-koppige comité van Belgische academici en onderzoekers zal de komende vier jaar adviezen geven over voedselveiligheid en over dierlijke en plantaardige gezondheid. Voorzitter wordt ILVO-onderzoeker en -afdelingshoofd Lieve Herman.

Lees meer over:
Lieve Herman ILVO_ILVO

Elke vier jaar wordt de samenstelling van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV herbekeken. Federaal landbouwminister David Clarinval (MR) die aanwezig was bij de officiële installatie van het nieuwe comité beklemtoonde het belang van dit onafhankelijk adviesorgaan in de ondersteuning van het beleid. “Denk maar aan de adviezen die zij gegeven hebben over de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest waardoor de Belgische varkensstapel gevrijwaard bleef van het virus”, aldus de minister. 

Gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap Herman Diricks noemt het uniek in Europa dat een controle- en inspectieplan van een autoriteit als het FAVV kan worden voorgelegd aan een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan. “Bovendien kunnen we altijd rekenen op een snelle en efficiënte werking van het Wetenschappelijk Comité bij het beoordelen van risico’s bij incidenten in de voedselketen”, sprak Diricks. 

Als onafhankelijk collectief van wetenschappers brengen wij de beschikbare wetenschappelijke kennis samen in leesbare adviezen voor het beleid

Lieve Herman - Voorzitter Wetenschappelijk Comité FAVV

In het Wetenschappelijk Comité zetelen 22 onafhankelijke Belgische wetenschappers die op basis van een strenge selectie uitgekozen worden om een mandaat voor vier jaar in te vullen. In het vernieuwde comité werd Lieve Herman van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) verkozen tot voorzitter. Philippe Delahaut van CER Groupe (Centre collectif de Recherche Agréé par la Région wallonne) wordt ondervoorzitter.  

Voorzitter Lieve Herman, die al sinds 2001 lid is van het Wetenschappelijk Comité, zegt heel sterk te geloven in de kracht van het adviesorgaan en het nut ervan voor een gedragen voedselveiligheidsbeleid. “Als onafhankelijk collectief van wetenschappers brengen wij de beschikbare wetenschappelijke kennis samen in leesbare adviezen voor het beleid. We doen dit met respect voor elkaar en voor elkaars mening. Ik ben vereerd dat ik de komende vier jaar deze ploeg mag leiden”, stelt ze.

Wie is Lieve Herman?

Lieve Herman staat aan het hoofd van de afdeling Technologie & Voeding binnen ILVO. Ze is ook medeoprichter van de Food Pilot in Melle, de pilootfabriek voor de voedingssector die dit jaar zijn tiende verjaardag viert. Sinds 2001 zetelt ze in het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap en sinds 2015 in het Panel on Biological Hazards (BIOHAZ) van EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit.

In 2018 werd ze verkozen tot ondervoorzitter van dat BIOHAZ panel, en vorig jaar kreeg ze een plek in het Wetenschappelijk Adviesorgaan (SAB) van het Coöperatief Onderzoeksprogramma (CRP) van de OESO rond biologisch grondstoffenbeheer voor duurzame landbouwsystemen. Haar expertiseveld is voedselveiligheid (levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne), voedselkwaliteit en risicobeoordelingen van micro-organismen en moleculaire processen.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek