Trouw, maar dodelijk: de verborgen impact van honden op de natuur
nieuwsWe houden zielsveel van onze honden. Ze bieden liefde, gezelschap en maken ons gelukkiger. Maar achter die vrolijk kwispelende staart schuilt een minder rooskleurige waarheid: wereldwijd brengen honden verrassend veel schade toe aan het milieu en aan wilde dieren. Nieuw onderzoek toont aan hoe groot die impact werkelijk is – van aanvallen op vogels tot stikstofvervuiling en klimaatverandering.
Roofdieren in onze achtertuin
Wereldwijd leven er naar schatting een miljard honden. De meeste zijn huisdieren of werkhonden, nauw verbonden met mensen. Daarmee vormen ze het meest voorkomende roofdier op aarde. Katten – die vaak de schuld krijgen van de achteruitgang van bepaalde diersoorten – volgen op ruime afstand: er zijn ‘slechts’ zo’n 220 miljoen huiskatten wereldwijd.
Toch blijken honden vaker en grotere schade aan te richten. Onderzoekers van de Curtin University in Australië stellen dat honden agressiever jagen, vooral wanneer ze loslopen. In Nieuw-Zeeland doodde één loslopende hond in amper vijf weken tijd zo’n 500 kiwi’s – meer dan de helft van de lokale populatie. In Tasmanië worden dwergpinguïns met uitsterven bedreigd door terugkerende aanvallen van hondenroedels.
En het blijft niet bij jagen en bijten. Alleen al de geur of het geblaf van een hond kan wilde dieren verstoren. Trekvogels verspillen kostbare energie door herhaaldelijk op te vliegen, en broedende soorten – zoals de zeldzame strandplevier – verlaten hun nesten, met het verlies van eieren of jongen tot gevolg.
Geursporen en uitwerpselen: de onzichtbare impact
Zelfs zonder fysieke aanwezigheid kunnen honden dieren op afstand houden. Hun geur – verspreid via urine en uitwerpselen – blijft lang hangen. Soorten als herten, vossen en lynxen vermijden hierdoor belangrijke leefgebieden, met negatieve gevolgen voor hun overleving.
De afvalproductie van honden is bovendien niet min. Een gemiddelde hond produceert dagelijks 200 gram uitwerpselen en 400 milliliter urine. Over een hondenleven betekent dat ruim één ton uitwerpselen en 2.000 liter urine. Op wereldschaal resulteert dit in een immense afvalberg, die bodem, waterkwaliteit en volksgezondheid onder druk zet. Meer dan 80 procent van de ziekteverwekkers bij honden kan ook wilde dieren infecteren.

WUR: Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu
18 januari 2023Wat je hond eet, kost de planeet
Het dieet van honden – voornamelijk vlees – heeft een zware ecologische voetafdruk. De uitstoot van de voederproductie is vergelijkbaar met die van een land als de Filipijnen. Voor de productie van hondenvoer is een landoppervlak nodig dat twee keer zo groot is als het Verenigd Koninkrijk. Dat is enorm – en vaak onbekend.
Ook parasietenbestrijding heeft zijn prijs. Vlooien- en tekenmiddelen blijven vaak wekenlang in de vacht aanwezig, en spoelen in het water wanneer de hond zwemt. De werkzame stoffen zijn giftig voor waterorganismen zoals insectenlarven – cruciaal voor het ecosysteem.
Zelfs hondenhaar blijkt problematisch. Vogels zoals mezen gebruiken het als nestmateriaal, maar onderzoekers ontdekten dat nesten met hondenhaar minder eieren bevatten en meer dode kuikens opleveren.
Onze honden zijn niet het probleem, ons gedrag wel
Honden zijn geen kwaadwillige wezens. Maar hun aantal en instincten maken dat ze wél een aanzienlijke impact hebben op de natuur. De oplossing ligt bij ons: hun baasjes. Onderzoekers pleiten dan ook voor verantwoordelijk hondenbezit. Dat betekent: honden aanlijnen in natuurgebieden, afval opruimen, kritisch kijken naar voeding en kiezen voor milieuvriendelijke medicatie.

Bron: The Conversation