Landbouwkrediet steeds minder bank voor landbouw?

Landbouwkrediet, samen met KBC de belangrijkste financier van de Belgische landbouwsector, kende in 2009 12,4 procent minder kredieten toe aan landbouwers dan in 2008. De forse daling van de kredietproductie staat in schril contrast met de verdere stijging van de kredietproductie voor particulieren en bedrijven.
25 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Landbouwkrediet, samen met KBC de belangrijkste financier van de Belgische landbouwsector, kende in 2009 12,4 procent minder kredieten toe aan landbouwers dan in 2008. De forse daling van de kredietproductie staat in schril contrast met de verdere stijging van de kredietproductie voor particulieren en bedrijven.

“De crisis in de landbouwsector is ernstig. Het aantal aanvragen voor uitstel van betaling of voor overbruggingskredieten is fors toegenomen”, stelt Luc Versele, topman van Landbouwkrediet.
Opvallend is dat de terugval van de kredietverlening vooral een Waalse aangelegenheid is. Daar daalde de kredietproductie met een vijfde, die in Vlaanderen bleef ongeveer stabiel.

Dat wordt ook bevestigd door de kredietproductie van KBC in de land- en tuinbouw. KBC, dat alleen in Vlaanderen landbouwkredieten verschaft, zag de kredietproductie vorig jaar nog met 2,8 procent toenemen.

Het Landbouwkrediet is lang niet meer louter de bank voor de landbouw. Eind vorig jaar bedroeg het aandeel van de agrarische sector in de uitstaande kredieten van de bank nog maar 35 procent. Gezinnen stonden al voor 44 procent, ondernemingen voor 21 procent.

Tot nog toe was de bank alleen actief op het platteland. Maar ook daar komt verandering in. "We willen nu ook aan de slag in de steden en gaan dat doen met zogenaamde ‘groene punten’. Het gaat om light-kantoren, die moeten dienen als aanspreekpunt en waar de klant terecht kan voor diensten die niet via het internet worden aangeboden", aldus Versele. Voor dit jaar staan er 2 à 3 op stapel. De uitbouw van een net met volwaardige kantoren vindt hij te duur.

Daarnaast gaat de groep Landbouwkrediet voor de ‘multichannel-aanpak’ door haar internetbankieren fors uit te breiden. Tegen eind dit jaar is het de bedoeling dat steeds meer producten via het internet te koop worden aangeboden, zoals spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons. Op termijn wil de bank ook verzekeringen online verkopen.

"We willen op de ingeslagen weg voortgaan, met diversificatie en interne en externe groei. We geloven dat internet de toekomst is". Landbouwkrediet wil zich op die manier ook positioneren als volwaardig alternatief voor grootbanken. Versele sprak bij de voorstelling van de jaarresultaten zijn vrees uit dat de kleine banken in België uiteindelijk de dupe zullen worden van de financiële crisis.

Zelf kon hij goede cijfers voorleggen voor 2009. De groep Landbouwkrediet, bestaande uit de bank zelf en de dochters Keytrade Bank en Europabank, boekte een nettoresultaat van 42,7 miljoen euro, 23,8 procent meer dan in 2008. De groep zag haar cliëntenbestand met 50.000 toenemen tot 565.000 cliënten. De toename is onder meer een gevolg van de overname van de 21.000 cliënten van Kaupthing Bank, van wie er uiteindelijk 86 procent cliënt bleef.

Bron: De Tijd, Gazet van Antwerpen & eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek