Landbouwers wachten Demir op bij opening windpark

Een delegatie van zo’n vijftig boeren heeft woensdag de lancering van een windpark in Retie bijgewoond waar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het lintje doorknipte. De boeren namen haar stikstofbeleid op de korrel en stelden dat zij ook een bijdrage kunnen leveren aan de energiecrisis door bijvoorbeeld pocketvergisters in gebruik te nemen. Demir gaf te kennen dat op het departement momenteel onderzoek wordt gedaan naar energieopwekking op basis van mest en de voor- en nadelen ervan.

7 september 2022  – Laatste update 7 september 2022 22:03
Lees meer over:
S_DSC00318

De boeren en hun tractoren waren onverwachte gasten bij de officiële inhuldiging van het windmolenpark in Retie, langs de E34. Het gloednieuwe windpark bestaat uit zes windturbines met elk een elektrisch vermogen van 4MW en samen produceren ze 61.500 MWh groene energie per jaar, goed om het energieverbruik van 17.500 gezinnen te dekken. Voor de officiële inhuldiging was Vlaams omgevingsminister Demir vanuit Brussel naar Retie afgezakt.

S_DSC00439

Een groep van vijftig boeren uit het Turnhoutse Vennengebied die op de hoogte waren van de geplande komst van Demir, hadden hun tractoren uitgestald aan de kant van de straat. Leuzen als "Demir brengt honger en verderf en pikt de boer zijn erf" en "Deze PAS is onhaalbaar en maakt uw eten onbetaalbaar" irriteerden de minister ogenschijnlijk. Bij aankomst beet zij organisator Gunter Klaassen, die tevens betrokken is bij de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, toe dat het stikstofakkoord nog niet is doorgevoerd en dat niet zij verantwoordelijk is voor de hoge voedselprijzen.

Vervolgens spoedde zij zich naar de officiële inhulding van het windpark. Tijdens haar toespraak wees de minister op het belang van groene energie, de onafhankelijkheid van Russisch gas en energie-onafhankelijkheid an sich. Dat is ook de reden dat de vergunningsprocedure voor windmolens vereenvoudigd is, verklaarde zij. "Zo geven we windturbineprojecten in Vlaanderen de wind in de zeilen.” De eerste helft van dit jaar werden al dubbel zoveel vergunningen voor de bouw van windmolens uitgereikt als in heel 2021.

De boeren, die in een hoekje van de feesttent samen stonden, hoorden de lovende woorden knarsetandend aan en applaudisseerden niet mee met de andere aanwezigen. Door het stikstofakkoord zit de sector volgens experts voor lange tijd op slot en zijn nieuwe vergunningen nauwelijks mogelijk totdat het stikstofbad leeg gemaakt is. “Mijn zoon is 22 en wil het bedrijf verduurzamen door de bouw van een monovergister, maar daar krijgen we door het huidige stikstofakkoord geen vergunning voor”, vertelt Dirk Bax, melkveehouder uit Arendonk.

S_DSC00355
S_DSC00308

De boer uit Arendonk geeft aan dat deze vergister ook bijdraagt aan de reductie van ammoniak uitstoot, waardoor het mes feitelijk aan twee kanten snijdt. “Maar deze technologie staat niet op de lijst van PAS-maatregelen. Er is niet eens een commissie die nieuwe technologieën beoordeelt. Het is om gek van te worden. Ondertussen staat mijn zoon in mijn rug te duwen dat hij het bedrijf wil overnemen.”

Het potentieel van de landbouw om in de Belgische energiebehoefte te voorzien was aanleiding voor de boeren om de minister in Retie te spreken. “Wij hebben helemaal niets tegen windenergie”, benadrukt Klaassen. “Maar wij willen het energiepotentieel in en uit de landbouw aankaarten. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende vergisters om elektriciteit op te wekken of aan zonnepanelen op boerenbedrijven.” Zelf draagt de boer uit Ravels naar eigen zeggen ook bij aan biologische energieopwekking. “De mest van mijn braadkippen verkoop ik aan BMC in Moerdijk Nederland die het verbranden voor energieopwekking. Feitelijk exporteert Vlaanderen op deze manier dus energie terwijl er sprake is van een grote energiecrisis.”

Wij onderzoeken momenteel het potentieel en de voor- en nadelen van installaties en technologieën om stroom uit mest op te wekken

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving
S_DSC00412

De argumenten van de boeren konden op instemming rekenen van de minister. Na de presentaties en het lintje doorknippen was de aanvankelijke boosheid van de minister ogenschijnlijk gaan liggen en stond zij Klaasen langere tijd te woord. “Wij onderzoeken momenteel het potentieel en de voor- en nadelen van installaties en technologieën om stroom uit mest op te wekken.”

Aan VILT vertelde Demir dat zij synergie ziet tussen de landbouw en de opwekking van groene energie. "Doordat een boer land beschikbaar stelt, kunnen hier windmolens geplaatst  worden. Daarbij geldt het voor de boer als alternatieve inkomstenbron. Dit kan dus bijdragen om het huidige inkomen van de boer te verbeteren”, besluit de minister.

Participatief windmolenpark

Het windpark in Retie betreft een samenwerking tussen windparkontwikkelaar Storm enerzijds en Engie met de publiek-private partnerschap Wind4Flanders anderzijds. Zij bouwen elk drie windturbines die eind vorig jaar al in gebruik genomen werden. Meer dan 210 omwonenden investeerden via de coöperatieven Storm CV en Electrabel CoGreen in het windpark. In totaal werd er meer dan 548.000 euro kapitaal opgehaald.

S_DSC00433
S_DSC00385
K_DSC00423
S_DSC00282

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek