header.home link

Landbouwers voeren actie tijdens voorjaarskoersen: "een Flandrien heeft ruimte nodig"

25 maart 2021

De Vlaamse land- en tuinbouwers gaan tijdens de voorjaarskoersen opnieuw van zich laten horen. Met een grote spandoekenactie langs het parcours van onder meer de E3-prijs, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl willen ze met de slogan ‘Een Flandrien heeft ruimte nodig’ ruimte vragen om te ondernemen. “De boerenstiel is in vele opzichten zoals koersen: een harde, maar mooie stiel met doorbijters, door weer en wind”, verklaart Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker de slogan.

voorjaarskoersen geef boeren ruimte flandriens_Boerenbond

Vergunningenbeleid onder druk

Exact zes jaar nadat honderden tractoren rond het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers stonden om te protesteren tegen de zogenaamde PAS-regeling, voeren de landbouwers opnieuw actie tegen het vergunningenbeleid. “Boeren hebben een stabiel vergunningsbeleid en grond nodig om te kunnen werken”, legt Boerenbond uit. “Precies daar knelt het schoentje. Het huidige vergunningenbeleid staat zwaar onder druk.”

Volgens de landbouworganisatie is het verkrijgen van een vergunning zelfs voor bedrijven die aan alle regel- en wetgeving voldoen, een uiterst heikele en onvoorspelbare onderneming geworden. “Voeg hier het recente stikstofarrest aan toe dat voor veel onrust en onzekerheid zorgt binnen onze sectoren en dat daar bovenop nog eens de volledige binnenlandse economie dreigt te verlammen. Dan is de impasse compleet”, zegt een bezorgde De Becker.

Boerenbond wijst erop dat vergunningen nodig zijn om het bedrijf te kunnen ontwikkelen. “Dat is nodig om het economisch rendabel te houden, maar ook om te zorgen dat we aan de nieuwe normen kunnen voldoen wat betreft dierenwelzijn en uitstoot van emissies”, klinkt het. “Om een toekomstgericht bedrijf te runnen staan ondernemersruimte, bedrijfszekerheid en daarmee een vergunning centraal.”

Aankoop landbouwgrond zonder plan of overleg

 Daarnaast wil de landbouworganisatie ook de aandacht vestigen op het feit dat land- en tuinbouwers hun productieve gronden zien verdwijnen door bosuitbreiding, een opbod aan Vlaamse parken en compensaties allerhande voor wel vergunde industrie. Sonja De Becker viseert daarbij de actieve aankooppolitiek van de overheid waarbij in agrarisch gebied gronden gekocht worden die in landbouwgebruik zijn. “Zelfs de aankoop van huiskavels of verpachte percelen wordt niet geschuwd. De gebeurt bovendien zonder plan en zonder overleg. Zo wordt de ruimte om te ondernemen actief ontnomen aan de Vlaamse land- en tuinbouw”, zegt de voorzitter.

In dat landschap zorgen de koersende Flandriens voor de koersen en de boerende Flandriens voor ons voedsel

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

Die ruimte is niet alleen het werkgebied van land- en tuinbouwers, maar zorgt ook elk jaar opnieuw voor het prachtigste wielerdecor van Vlaanderen. “Onze Vlaamse boeren beheren met zorg het grootste deel van de open ruimte in Vlaanderen en geven het haar unieke vorm en schoonheid. In dat landschap zorgen de koersende Flandriens voor de koersen en de boerende Flandriens voor ons voedsel”, klinkt het. Daarom koos Boerenbond opnieuw voor de wielerklassiekers om de eisen van de sector kracht bij te zetten.

5x paraat

Nu corona geen publiek toelaat bij de voorjaarskoeren, hebben de landbouwers evenwel uit een ander vaatje moeten tappen voor hun actie. Geen tractors, maar grote spandoeken van 15 op 20 meter zullen langs het parcours opgesteld worden. “Op die manier willen we op een positieve manier oproepen om de boerenflandriens ruimte te laten om nu en in de toekomst te blijven ondernemen”, aldus voorzitter De Becker.

De eerste spandoeken zijn te zien op de E3-prijs in Harelbeke op vrijdag en zondag in Gent-Wevelgem. Op 4 april zijn de landbouwers paraat voor de Ronde van Vlaanderen en op 7 april voor de Scheldeprijs. De afsluitende actie is voorzien tijdens de Brabantse Pijl (14/4).

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Boerenbond / Verenigde Boeren van de Vlaamse Ardennen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek