Landbouwers gaan houtkanten in het Dijleland beheren

In Vlaams-Brabant is de eerste agrobeheergroep (ABG) een feit nu 12 landbouwers vorige maand de statuten ondertekenden van de ABG Dijleland. Zij engageren zich om de houtkanten in het Dijleland op een duurzame manier te beheren. De agrobeheergroep komt tegemoet aan de vraag naar systematisch landschapsonderhoud.
23 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

In Vlaams-Brabant is de eerste agrobeheergroep (ABG) een feit nu 12 landbouwers vorige maand de statuten ondertekenden van de ABG Dijleland. Zij engageren zich om de houtkanten in het Dijleland duurzaam te beheren. Dankzij de intensieve samenwerking tussen VLM- en ECO²-medewerkers, kan de agrobeheergroep aan de vraag naar systematisch landschapsonderhoud tegemoet komen.

De vele houtkanten, holle wegen en taluds die het Dijleland typeren, vragen intensief beheer. Onderhoud van houtkanten is belangrijk omdat het erosie remt en de hinder van overhangende takken tegengaat. Bovendien ontstaat dankzij de landschapskenmerken een ecologisch en recreatief waardevol netwerk van groene linten in het landschap. Dit versterkt de kwaliteit van de open ruimte tussen Leuven en Brussel.

Landbouwers kunnen een beheerovereenkomst afsluiten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) om voor het onderhoud van bijvoorbeeld houtkanten vergoed te worden. Maar, niet elke landbouwer beschikt over de nodige tijd en het juiste materiaal. Daardoor nam de vraag om het beheer structureel te organiseren de laatste jaren toe. De landbouwsector in het Dijleland bleek wel geïnteresseerd in het systeem van de agrobeheergroepen. Een agrobeheergroep kan het beheer collectief en integraal aanpakken zodat het efficiënter is georganiseerd.

De landbouwers met houtkanten langs hun percelen sluiten een beheerovereenkomst af met de VLM. Leden van de agrobeheergroep storten een deel van de jaarlijkse beheervergoeding door naar de ABG. Vanuit de ABG worden de beheerwerken van jaar tot jaar georganiseerd. Landbouwers die zelf aan de slag willen, kunnen een extra inkomen verwerven door ook de houtkanten van collega’s te onderhouden. Meteen wordt ook een oplossing voorzien voor landbouwers die het beheer willen uitbesteden.

In 2011 is de agrobeheergroep Dijleland actief in twee opstartzones in Bertem en Huldenberg. Binnen die zones zal de ABG enkele kilometers houtkanten beheren. In een later stadium kan het initiatief uitgebreid worden naar andere locaties. Landbouwers die willen toetreden tot de agrobeheergroep zijn nog steeds welkom. De werking van de agrobeheergroep wordt begeleid door een veldwerker van het agrobeheerscentrum (ECO²).

De oprichting van agrobeheergroepen kadert in het project ECO², een samenwerking tussen Boerenbond, VLM, Agro׀aanneming, Agentschap voor Natuur en Bos en het Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Beeld: VLM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek