Landbouwer veroordeeld voor modder op de weg

Een boer uit het Vlaams-Brabantse Herne is schuldig bevonden aan een valpartij van drie wielertoeristen twee jaar geleden. Zij kwamen net voor zijn erf ten val door modder en maïspulp op de weg. De politierechter veroordeelde de landbouwer tot het betalen van een schadevergoeding van 4.000 euro en een boete van 275 euro.
5 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Een boer uit het Vlaams-Brabantse Herne is schuldig bevonden aan een valpartij van drie wielertoeristen twee jaar geleden. Zij kwamen net voor zijn erf ten val door modder en maïspulp op de weg. De politierechter van Halle veroordeelde de landbouwer tot het betalen van een schadevergoeding van 4.000 euro. Daarnaast moet hij nog een boete betalen van 275 euro.

Bij hun val raakten de wielertoeristen slechts lichtgewond, maar de schade aan hun dure fietsen was wel aanzienlijk. De getroffen fietsers wilden hun geleden schade verhalen, maar toen ontstond er discussie over wie verantwoordelijk was. Volgens de boer moest de loonwerker die de maïs oogstte de nodige signalisatie voorzien en de weg opnieuw moddervrij maken, terwijl de loonwerker die verantwoordelijkheid bij de landbouwer legde. De boer beschuldigde ook de wielertoeristen van onvoorzichtig rijgedrag.

Bij wie de schuldvraag nu precies lag, werd overgelaten aan het oordeel van de politierechter. Zowel de boer, de loonwerker als het bedrijf van de loonwerker werden gedagvaard. De politierechter oordeelde dat de slachtoffers geen schuld trof. Over de aansprakelijkheid van de firma van de loonwerker kon hij niet oordelen, want die werd op de verkeerde manier gedagvaard. Ook de loonwerker zelf werd vrijgesproken.

Bleef er nog de landbouwer over. Die was volgens de rechter wel verantwoordelijk voor de slippartij en hij en zijn verzekeraar moeten nu samen een schadevergoeding van een kleine 4.000 euro ophoesten. Daarnaast moet de boer een boete van 275 euro betalen. Dit laatste geldt ook voor de loonwerker.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek