Landbouwer en bruine kiekendief, onverwachte bondgenoten

Toenemende havenactiviteiten in het Grenspark Groot Saeftinghe doen het leefgebied van de bruine kiekendief krimpen. Maar ook landbouwers zijn er steeds meer onzeker over het voortbestaan van hun bedrijf door de extra havencapaciteit en bijhorende natuurcompensaties. Beide zijn nochtans onverwachte bondgenoten. Want een samenwerking, via kiekendiefvriendelijke teelten, kan zowel bruine kiekendief als de landbouwer een duwtje in de rug geven. Vier landbouwers brengen in een videoreportage hun eerlijk relaas.

23 oktober 2020  – Laatste update 23 oktober 2020 15:18

Zijn landbouwers niet altijd al een beetje natuurbeheerder geweest? Een bedenking die Michiel De Gendt, vleesveehouder uit Vrasene, zich maakt in de reportage. Hij is ervan overtuigd dat landbouwgebruik met aangepaste teelten en praktijken ook de natuur ondersteunt.

In overleg met de lokale landbouwers werden de voorbije jaren beheerovereenkomsten kiekendiefvriendelijke teelten uitgewerkt in kader van het Europees project Grenspark Groot Saeftinghe.

Eén zeldzame roofvogel kon de afgelopen jaren al op de hulp van de lokale landbouwers rekenen. De bruine kiekendief gaat namelijk in het landbouwgebied rondom de haven op zoek naar eten. Muizen, kleine vogels en jonge hazen en konijnen staan daarbij op het menu. Aangepaste teelten, zoals de meerjarige teelten grasklaver en luzerne en eenjarige mengteelten van vlinderbloemigen met graan (zoals veldbonen/triticale, erwt/gerst, …), die zonder herbiciden, pesticiden of kunstmest worden geteeld, helpen de kiekendief aan een lekkere maaltijd. Voor de landbouwers zijn deze teelten respectievelijk een mooi ruwvoer en krachtvoer dat ze nodig hebben voor hun Belgisch witblauwe runderen.

Samenwerking tussen haven, natuur en landbouw

Het is en blijft werken in een moeilijke context met een enorme onzekerheid voor de landbouwondernemers. “Door de onteigening van landbouwgrond is uitbreiden moeilijk geworden” geven vader André en zoon Johan Onghena aan. De landbouwers onderschrijven in deze reportage daarom het belang van samenwerking tussen de drie pijlers van Grenspark Groot Saeftinghe: haven, natuur en landbouw.

“Samenwerken om een langetermijnperspectief te creëren met kansen tot nieuwe verdienmodellen zodat de landbouw er niet van tussen geraakt”, stelt Geert Meersschaert, vleesveehouder uit Prosperdorp. Met zijn culinair hoogstaand ‘présalé’-vlees, dankzij het zilte natuurgras dat zijn runderen eten, is Geert zelf het levende voorbeeld van hoe een landbouwbedrijf ook een ‘natuurbedrijf’ kan zijn.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (ANB) en Port of Antwerp, partners van het Grenspark Groot Saeftinghe, willen de 15 landbouwers bedanken die de afgelopen jaren deze nog vrij onbekende kiekendiefvriendelijke teelten in hun bedrijfsvoering wilden opnemen. Dat de ‘experimenten’ grotendeels konden plaatsvinden op overheidsgrond en er geen financiële risico’s aan verbonden waren, hielp de landbouwers om de kiekendiefvriendelijke teelten een kans te kunnen geven.

Het werd een eerste geslaagde samenwerking om de mogelijkheden voor natuurvriendelijke landbouw in de streek te verkennen. Met het landbouwinnovatiefonds, de beheerovereenkomsten en dienstenvergoedingen willen VLM, ANB en Port of Antwerp in de toekomst nog meer middelen en begeleiding voorzien voor de landbouwers als volgende stap op het pad naar een meer structurele samenwerking tussen landbouw en natuur op Linkerscheldeoever.

Bekijk de reportage:

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek