Lagere marges doet melkveehouderij bezuinigen op uitgaven fokkerij

De lagere marges in de melkveehouderij van afgelopen maanden hebben een negatieve impact op de verkoop van fokmateriaal. “Wij hebben afgelopen maanden minder rietjes verkocht dan vorig jaar, zowel in Nederland als in Vlaanderen”, vertelt Peter Vercauteren van rundveeverbeteraar CRV. Ook ziet Vercauteren melkveehouders met pensioen gaan die hun pensioen vorig jaar door de hoge melkprijzen hadden uitgesteld.  

12 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 december 2023 18:27 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Vercauteren

Door de goede melkprijzen vorig jaar had een aantal melkveehouders zijn pensioen 'on hold' gezet. Nu de melkprijzen al bijna een jaar zakken en de marges behoorlijk geslonken zijn in het voorbije half jaar, is er een omgekeerde trend zichtbaar volgens Peter Vercauteren, verantwoordelijke voor Vlaanderen bij CRV. “We zien nu meer melkveehouders van 66 of 67 jaar die met pensioen gaan”, zei hij op de ondertussen afgelopen landbouwbeurs Agribex.

Boeren die eerder op pensioen gaan zijn niet de enige reden waarom de verkoopcijfers van CRV afgelopen maanden wat tegenvallen, in vergelijking met die van vorig jaar. De coöperatieve rundveeverbeteraar verkoopt ook softwareprogramma’s voor de fokkerij, sperma en embryo's en assisteert eveneens bij drachtcontrole en inseminatie. “Doordat de boeren minder melkgeld overhouden, nemen zij minder rietjes af.”

Dit wil niet per se zeggen dat kunstmatige inseminatie in de Vlaamse melkveehouderij minder populair is. Doordat de melkprijzen vorig jaar hoge toppen scheerde en de rentabiliteit goed was, waren boeren geneigd om kosten te maken. “Zo zijn er vorig jaar veel rietjes aangekocht en is er gehamsterd”, vertelt Vercauteren.

Oververkoop in machinebouw

Eenzelfde ontwikkeling lijkt zich te hebben voorgedaan bij de machine- en tractorenverkoop. Fedagrimvoorzitter Johan Colpaert liet in een interview met VILT weten dat de verkoop van landbouwinstallaties tegenvalt, mede doordat boeren de voorbije jaren meer aangekocht hebben. “De voorbije jaren waren de rentevoeten erg laag. Hierdoor was er sprake van een overkill en slaat de verkoop met de huidige hoge rentevoeten tegen.”

Minder tijd voor fokkerij

Vercauteren merkt verder nog op dat de verkoop van genetisch materiaal sterk afhankelijk is van de werkdruk op het bedrijf. “Dit jaar viel de maïsoogst erg laat. Boeren waren in september en oktober nog druk bezig met hakselen en inkuilen. Op die momenten moet je niet met rietjes aankomen op een bedrijf. De mindere verkoop in die periode hebben we in november wel ingehaald.”

De CRV-verantwoordelijke voor Vlaanderen heeft in zijn veertigjarige carrière de melkveehouderij sterk zien professionaliseren. Op dit moment schat hij het aantal melkveebedrijven dat met kunstmatige inseminatie (KI) werkt op negentig procent of meer.

"Minder jongvee en beter management kan bijdrage leveren aan stikstofreductie"
Uitgelicht
Fokkerijen kunnen een rol spelen in de reductie van de ammoniakuitstoot en dus ook van de stikstofdepositie. “Melkveehouders kunnen minder jongvee aanhouden en fokken op produ...
22 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek