"Kwaliteit van pitavlees vaak inferieur"

Wie regelmatig een pita bestelt, weten zelden of nooit welk vlees hij voorgeschoteld krijgt. Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat het vlees meestal een mengeling is van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat de consumentenorganisatie een aantal keer varkensvlees terugvond in de Arabische shoarma. Vaak is de kwaliteit van pitavlees niet wat het moet zijn, maar in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, stellen zich geen grote problemen met de hygiëne van dit voedselproduct.
27 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Wie regelmatig een pita bestelt, weten zelden of nooit welk vlees hij voorgeschoteld krijgt. Vaak is de kwaliteit van het vlees niet wat het moet zijn, maar in tegenstelling tot wat er soms wordt beweerd, zijn er geen grote problemen met de hygiëne van het voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Volgens de consumentenorganisatie komt de klant in slechts acht van de veertig bezochte pitazaken te weten welk vlees hij nu juist voorgeschoteld krijgt. Uit het onderzoek blijkt echter dat er vaak meerdere vleessoorten gebruikt worden, terwijl er maar één vermeld wordt. Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma.

Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur. Het pitavlees heeft in veel gevallen een hoog tot zeer hoog vetgehalte en bevat soms te veel pezen. Ruim een derde van de onderzochte pita's krijgt daardoor een zwakke eindbeoordeling. Op het vlak van hygiëne werden daarentegen geen grote problemen vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat de microbiologische kwaliteit van het voedsel in het merendeel van de gevallen goed is. De prijs van een pita varieert dan weer tussen drie en zes euro. Gemiddeld kost een pita 3,90 euro.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek