"Kwaliteit van pitavlees vaak inferieur"
Volgens de consumentenorganisatie komt de klant in slechts acht van de veertig bezochte pitazaken te weten welk vlees hij nu juist voorgeschoteld krijgt. Uit het onderzoek blijkt echter dat er vaak meerdere vleessoorten gebruikt worden, terwijl er maar één vermeld wordt. Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma.
Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur. Het pitavlees heeft in veel gevallen een hoog tot zeer hoog vetgehalte en bevat soms te veel pezen. Ruim een derde van de onderzochte pita's krijgt daardoor een zwakke eindbeoordeling. Op het vlak van hygiëne werden daarentegen geen grote problemen vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat de microbiologische kwaliteit van het voedsel in het merendeel van de gevallen goed is. De prijs van een pita varieert dan weer tussen drie en zes euro. Gemiddeld kost een pita 3,90 euro.
Bron: Belga