Reportage

KU Leuven en Boerenbond tonen op TRANSfarm de weg naar klimaatneutrale landbouw

Reportage

Proefboerderij TRANSfarm in Bierbeek zette vorige week twee dagen de deuren open om een inkijk te geven in de duurzame oplossingen die landbouwbedrijven moeten klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. Op de proefboerderij van KU Leuven wordt onder andere onderzoek gedaan naar agrivoltaics, een systeem waarbij teelten samengaan met energiewinning uit zonnepanelen. Naast de realisatie van koolstofneutraliteit om de klimaatopwarming af te remmen, kunnen dergelijke systemen ook alternatieve verdienmodellen voor boeren inluiden.

11 mei 2024
Transfarm Bierbeek

De proefboerderij TRANSfarm werd twee jaar geleden geopend door de KU Leuven en moet dienen als brug tussen laboratoriumonderzoek en de praktijk. De onderzoeksboerderij staat open voor verschillende onderzoeksprojecten waarvan HyPErFarm er één is. HyPErFarm (voluit Hydrogen and Photovoltaic Electrification on Farm) doet onderzoek naar alternatieve energiebronnen op de boerderij om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug te dringen. In het project, dat Europese financiering ontving, treedt Boerenbond op als kennispartner. “Wij verwoorden er vragen en uitdagingen van de boeren”, vertelt Frans De Wachter, algemeen secretaris Boerenbond.

De Wachter was vorige week één van de sprekers tijdens de officiële opening van twee demodagen waarbij ook het grote publiek een kijkje kon nemen op de boerderij. In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie was ook Kurt Vandenberghe uitgenodigd voor een bezoek op TRANSfarm. Vandenberghe is directeur-generaal Klimaatactie bij de Europese Commissie.

Klimaatopwarming: uitdagingen en kansen

In zijn toespraak stond Vandenberghe stil bij de uitdagingen voor de Europese landbouw om stappen te zetten naar een verminderde klimaatuitstoot. Dit is volgens hem noodzakelijk om de klimaatopwarming tegen te gaan die ook de landbouw voor grote uitdagingen stelt. Alhoewel de efficiëntie van emissies in de landbouw sterk verbeterd is, is de totale uitstoot in 20 jaar tijd nauwelijks afgenomen. Volgens de Europese beleidsmaker biedt de groene transitie behalve uitdagingen ook mogelijkheden en alternatieve verdienmodellen voor de landbouwers. Zo denkt Vandenberghe aan een vergoeding voor de opslag van koolstof in landbouwgrond, het zogenaamde carbon farming.

Transfarm_lezing

Een beloftevolle technologie op dat gebied is ook agrivoltaics. Dat is een installatie waarbij zonnepanelen boven een akker geplaatst worden, en het zo mogelijk maken om tegelijkertijd gewassen te telen en energie op te wekken. Op TRANSfarm is deze installatie zo gebouwd dat landbouw volgens de huidige West-Europese praktijken mogelijk blijft. Landbouwmachines kunnen bijvoorbeeld gewoon onder de opstelling rijden.

Waar agrivoltaics-installaties de voorbije jaren al mondjesmaat commercieel opgang maakten in onze buurlanden, blijft de inzet ervan in Vlaanderen beperkt tot onderzoeksprojecten. Zo heeft fruitteler Jan Van der Velpen sinds drie jaar enkele rijen lichtdoorlatende zonnepanelen geïnstalleerd boven zijn perenbomen, goed voor 12 kilowatt piek. Dat is het energiegebruik van drie gezinnen. Bij een normaal seizoen ligt de perenopbrengst onder zonnepanelen volgens de fruitteler 15 procent lager omdat de bomen minder zon vangen. “Maar deze mindere opbrengst, werd meer dan gecompenseerd door de energieopbrengst”, vertelt hij op TRANSfarm.

Energieneutrale boerderij

De stroom uit zonnepanelen kan enerzijds op het elektriciteitsnet geplaatst worden, maar kan anderzijds ook ingezet worden op het landbouwbedrijf. De groene stroom die door de agrivoltaics-installatie van TRANSfarm wordt opgewekt, wordt nadien voor verschillende doelen ingezet. De groene energie wordt onder meer gebruikt voor de aandrijving van warmtepompen die zorgen voor de verwarming en koeling van de stallen, maar ook als input voor de plasmareactor van de luchtwasser op de boerderij. Elektriciteit zorgt er bij de plasmareactor voor dat zuurstof en stikstof uit de lucht worden omgezet tot NOx gas, dat bij toevoeging van water reageert tot een salpeterzuur. Wanneer de lucht uit de stal hiermee wordt “gewassen”, kan tot wel 95 procent van ammoniakemissies gecapteerd worden in een ammoniumnitraatoplossing. Die oplossing kan dan weer ingezet worden als meststof op de akkers van de boerderij, waarop het voeder voor het vee geteeld wordt.

De Wachter en Merckx
Warmtepomp TRANSfarm

Ten slotte zorgt de agrivoltaics-energie ook voor het aandrijven van waterstofpanelen. Deze panelen vangen waterdamp uit de lucht op, en splitsen deze in zuurstof en waterstof. De zuurstof wordt meteen weer vrijgelaten in de lucht, maar de waterstof wordt opgevangen en kan lokaal worden opgeslagen of via pijpleidingen vervoerd worden naar bijvoorbeeld een tankstation. TRANSfarm, dat met de verschillende technieken al ferme stappen heeft gezet in de realisatie van klimaatneutraliteit, wil deze waterstof in de toekomst ook inzetten als brandstof voor de landbouwmachines.

Tijdens het bezoek kaartte Frans De Wachter, algemeen secretaris van Boerenbond, aan dat de opstelling bij TRANSfarm een mooie illustratie is van hoe onderzoek en landbouw hand in hand kunnen gaan en samen zorgen voor oplossingen. “Bij onderzoek en innovatie zoals de ontwikkeling van agrivoltaics moet er altijd gewaarborgd worden dat de boer aan het stuur blijft zitten. De landbouwer moet te allen tijde controle kunnen blijven houden over wat er gebeurt op zijn land, en dat land moet in de eerste plaats beschikbaar blijven voor voedselproductie.”

Ook Gerard Govers van KU Leuven stond in zijn speech stil bij het potentieel van bijvoorbeeld agrivoltaics. Naast de mogelijkheid om energie op te wekken, zijn de zonnepanelen boven land- en tuinbouwgewassen ook teelttechnische redenen interessant. “Een belangrijk pluspunt is dat er onder de zonnepanelen een microklimaat wordt gecreëerd met een hogere nacht- en lagere dagtemperatuur, wat de peren beschermt tegen vorst of zonnebrand', luidt het.

fruitteler Jan Van der Velpen

Eerste commerciële park in Vlaanderen

Het is om deze beschermende functie dat agrivoltaics-installaties het meest praktijkklaar zijn voor beschermde teelten zoals blauwe bessen en frambozen, en in mindere mate ook peren en appels. “Wij moeten sowieso een installatie voorzien om hagelnetten in op te hangen”, vertelt fruitteler Van der Velpen die benadrukt dat het agrivoltaics-systeem desalniettemin te prijzig is op het moment. “Ik kan mij een situatie voorstellen dat ik de installatie bekostig en een energiecoöperatie de zonnepanelen betaalt”, aldus de fruitteler die na drie jaar ook al technische verbeterpunten ziet. Zo zou de opstelling van de panelen verbeterd kunnen worden om hagelinslag onder een bepaalde hoek beter te kunnen voorkomen.

Terwijl het onderzoek naar agrivoltaics op TRANSfarm verder gaat en ook pcfruit in Sint-Truiden zich opmaakt voor een proefinstallatie, staat de eerste Vlaamse landbouwer op het punt om een commercieel agrivoltaicssysteem te installeren. Varkenshouder en blauwe bessenteler Tom Mertens uit Hoogstraten start deze weken met de aanleg van een doorzichtig zonnepark van een hectare boven zijn blauwe bessen. Mertens voorziet niet alleen acceptabele resultaten voor zijn blauwe bessenteelt onder de panelen, tevens kan hij de opgewekte stroomgebruiken kwijt in Halnet, een lokale energiegemeenschap van boeren en burgers.

Tom Schaeken, energieconsulent bij Boerenbond, geeft aan dat Mertens met veel moeite een vergunning heeft gekregen voor zijn overkapping met zonnepanelen. Behalve de technische vragen die er nog volop zijn en waarop nader onderzoek antwoordt moet geven, staat ook een ontbrekend beleidskader een snelle introductie in de weg. “Wanneer is een installatie agrivoltaics en wanneer een zonnepark? Als er een schaap onder staat of als er duizend schapen onder staan?", klinkt het.

Boerenenergiegemeenschap Halnet wint Europese prijs
Uitgelicht
Energienetwerk Halnet, waar boeren en burgers energie delen, heeft de ARIA-award in de wacht gesleept. Het gaat om een initiatief van EU CAP Network, een netwerkorganisatie va...
14 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek