Boerenenergiegemeenschap Halnet wint Europese prijs

Energienetwerk Halnet, waar boeren en burgers energie delen, heeft de ARIA-award in de wacht gesleept. Het gaat om een initiatief van EU CAP Network, een netwerkorganisatie van de Europese Commissie die informatie-uitwisseling over landbouw en landbouwbeleid tussen de Europese lidstaten wil bevorderen. Andere Vlaams inzendingen, "Food Act 13" en "Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie" vielen net buiten de prijzen.

14 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 december 2023 10:09
Lees meer over:
ARIA-awards

‘Energienetwerk Halnet’ en ‘Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie’ waren twee genomineerde Vlaamse projecten die meedongen naar de Agricultural and Rural Inspiration (ARIA)-awards. Met deze prijs wil EU CAP Network innovatieve projecten en samenwerking in de landbouw in de kijker zetten. In totaal ontving de organisatie 92 inzendingen waaruit 24 projecten genomineerd werden door een jury.

Halnet ging tijdens de prijsuitreiking eerder deze maand aan de haal met de award in de categorie ‘vaardigheden van belanghebbenden op het platteland’. Halnet is een energiegemeenschap van 22 boeren en 40 burgers, verenigd in een coöperatie, die investeerden in zonnepanelen en een opslagbatterij en op termijn willen overgaan tot energiedelelen. Halnet ontving een Europese subsidie van 75.000 euro.

De ARIA-jury roemde onder andere het verbindende element van de energiegemeenschap waar boeren en burgers groene energie delen. “De samenwerking in het project draagt bij aan een beter wederzijds begrip tussen boeren en burgers en versterkt zo de gemeenschap.” Trekker van het project, varkenshouder Tom Mertens, reageert verheugd op de prijs. “Het levert een leuk netwerk op.” Qua kennisdeling maakt de awards zijn verwachtingen niet helemaal waard. “De ingediende projecten zijn te breed en divers om focus te krijgen”, meent Mertens

Andere categorieën waren “slimme en concurrerende landbouw”, “milieubescherming” en “sociaaleconomisch weefsel van plattelandsgebieden.” In deze laatste categorie was een Vlaams project eveneens dicht bij de overwinning.

Food Act 13

Voedseldistributieplatform uit Kortrijk

Het gaat om het project Food Act 13 dat van de jury de speciale vermelding "Highly Commended" kreeg. Food Act 13 was in 2014 het eerste lokale voedseldistributieplatform in Vlaanderen. Met de hulp van verschillende organisaties haalt Food Act maandelijks zo’n 6,5 ton verse voeding (afkomstig van voedseloverschotten) op die werd herverdeeld onder gezinnen in kwetsbare situaties in Kortrijk. 

Nederlandse stadsboerderij

Daarnaast was er een publieksprijs die tot stand kwam na een stemming op social media. Deze prijs ging naar “Stadsboerin Doetinchem” uit Nederland. Initiatiefneemster en stadsboerin Ellen Willems begon in 2019 met niet meer dan 1.200 euro spaargeld op een kaal stukje land bij gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. “Ik wilde gezond voedsel verbouwen en aan kinderen laten zien hoe groenten groeien. Kinderen weten helemaal niet meer waar hun eten vandaan komt.”

Anno 2023 heeft het project heeft zich ontwikkeld op een perceel van drie hectare waar moestuinen, een ontvangstruimte en een landwinkel terug te vinden zijn. Er werken 50 vrijwilligers van diverse achtergronden en nationaliteiten en vijf beroepskrachten. Het is vergroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor scholen en inwoners van de stad.

Zuiveren afvalwater voor subirrigatie

Een derde Vlaamse project dat meedong naar de prijzen, maar uiteindelijk uit de boot viel, was “gezuiverd afvalwater voor subirrigatie”. Dit is een project in Kinrooi waar Boerennatuur Vlaanderen, Bodemkundige Dienst van België, VUB en Aquafin  het hergebruik van afvalwater op landbouwpercelen via subirrigatie testen. Afvalwater uit de buurt wordt eerst gezuiverd en behandeld, zodat het veilig is voor gebruik op landbouwpercelen waar voedselgewassen worden geteeld. Dat water wordt nadien op het perceel aangevoerd via een drainagesysteem. Met de waterrecyclage willen de projectdeelnemers inspelen op de droge zomers waarbij waterschaarste steeds vaker voorkomt.

Kan gezuiverd afvalwater de oogst redden van droogte?
Uitgelicht
De onderzoeksgroep hydrologie van de Vrije Universiteit Brussel gaat samen met Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Aquafin onderzoeken of afvalwater, da...
27 april 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek