"Koude lijn maakt maaltijden gezonder en lekkerder"
nieuwsDe nieuwe methode houdt in dat de maaltijden eerst op de gewone manier worden bereid met verse ingrediënten. Daarna worden ze afgekoeld, bewaard in een aangepaste koude kamer en vervoerd met koelwagens. Vooraleer het wordt geserveerd aan de scholieren, wordt het eten opnieuw opgewarmd. Op die manier worden de vezels, vitamines en mineralen bewaard.
Momenteel gebruiken veel scholen nog de techniek van de 'warme lijn'. Daarbij wordt het voedsel op een temperatuur van 65 graden gehouden, waardoor de vezels en vitamines verloren gaan, legt Jean Henderick van Sodexho uit. "De koude lijn biedt bijkomende voordelen op het vlak van de voedselveiligheid en een betere smaak", legt hij uit. Sodexo is ervan overtuigd dat door deze nieuwe bereidingswijze heel wat leerlingen ervoor zullen kiezen om ook warme maaltijden te beginnen eten op school. Het bedrijf rekent op een toename van tussen 10 en 18 procent.
"Een kind dat een evenwichtig ontbijt en een evenwichtige lunch eet, is aandachtiger tijdens de lessen en zal bijgevolg betere schoolresultaten behalen", beklemtoont Georges Verzin, schepen van openbaar onderwijs van de gemeente Schaarbeek. De omschakeling op de koude lijn kost per school 35.000 euro, maar Sodexo neemt die kosten op zich. In Schaarbeek eten ongeveer 800 leerlingen de maaltijden die worden bereid door Sodexho.(KS)
Bron: Belga