header.home link

Korte keten doet interesse voor teelt grondwitloof stijgen

5 maart 2021

Landbouwers zien, dankzij het succes van de korte keten, nieuwe mogelijkheden in de teelt van grondwitloof. Omdat er steeds meer vragen binnenlopen voor een opleiding, starten Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en vzw Brussels Grondwitloof met een cursus ‘grondwitloof telen’.

grondwitloof2-vlaamsbrabant-LanderLoeckx-1250

De laatste opleiding rond grondwitloofteelt dateert al van 2014. Die werd toen georganiseerd door de vroegere Nationale Proeftuin voor Witloof. “Door de vele vragen die het Praktijkpunt Landbouw vanuit verschillende hoeken binnenkreeg, beslisten we om in maart een nieuwe cursus op te starten. Niet alleen voor landbouwers die zich op een nieuwe teelt willen gooien, maar ook voor starters bij wie het al jaren kriebelt om de teelt van grondwitloof professioneel uit te bouwen”, zegt Tim De Clercq, directeur van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent.

“Kennisoverdracht is een stevige duw in de rug van de volgende generatie grondwitlooftelers”, zegt Simon Verreckt, onderzoeker op het Praktijkpunt en organisator van de cursus. “Het garandeert de huidige generatie telers dat nieuwkomers in de sector een product op de markt brengen dat het imago en de kwaliteit van het grondwitloof eer aandoet.”

Vers bloed voor de sector

De teelt kan de hernieuwde belangstelling goed gebruiken want de voorbije jaren daalde het aantal grondwitlooftelers terwijl hun gemiddelde leeftijd al geruime tijd stijgt. Voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof en teler Rudy Pasgang hoopt alvast dat de cursus nieuw bloed injecteert in de sector. “Grondwitloof is niet zomaar een teelt. Voor mezelf en heel wat collega’s is de witte krop bepalend voor de landbouwbedrijfsvoering en is de teelt en verkoop een manier van leven.”

Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw en streekproducten, is blij met de hernieuwde belangstelling. “De typisch Vlaams-Brabantse teelt van grondwitloof is erfgoed om trots op te zijn. De opleiding tot grondwitloofteler is een nieuwe impuls voor de teelt. Hopelijk kunnen we met deze cursus een nieuwe generatie grondwitlooftelers klaarstomen die de fakkel van de oudere landbouwers kan overnemen”.

De waardering komt in de eerste plaats van de consument die voor grondwitloof een meerprijs betaalt. Een andere opsteker voor de inspanningen van producenten van het “witte goud” was de erkenning van Europa. Sinds 2008 geniet Brussels grondwitloof als streekproduct van een beschermde geografische aanduiding.

grondwitloof-vlaamsbrabant-LanderLoeckx-1250

De cursus combineert de teeltervaring van oud-telers met de laatste bevindingen uit het onderzoek. Het technische luik wordt aangevuld met lessen rond bedrijfsvoering en vermarkting van het witloof.
In totaal omvat de cursus twintig lessen. Het aantal deelnemers wordt beperkt. Bij voldoende interesse worden er wel nieuwe cursussen ingericht.

Voor meer info over de cursus kan je Simon Verreckt contacteren.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Lander Loeckx

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek