Kerstdiner vrij gelijklopend in beide landsgedeeltes
nieuwsWat het voor-, hoofd- en nagerecht betreft, zijn er echter regionale verschillen. De Vlaming blijft trouw aan soep, terwijl in Wallonië amper één op de vijf soep op het menu zet. Ongeveer vier op de tien Franstalige respondenten kiezen voor foie gras als voorgerecht, tegenover zeven procent van de Nederlandstaligen.
De top drie van de hoofdgerechten verschilt lichtjes per landgedeelte. In Franstalig België staat kalkoen op de eerste plaats, ruim voor traditioneel wild en vleesfondue, steengrill of gourmet. In Vlaanderen verschilt de volgorde: vleesfondue, steengrill of gourmet staat op één. Daarna volgen kalkoen en wild.
Uit de bevraging blijkt dat Franstaligen veel meer kaas op hun menukaart zetten en dat de kerststronk overal het favoriete dessert blijft. In Wallonië scoort de variant met ijs goed, in Vlaanderen de traditionele kerststronk. Het gemiddelde budget voor het menu (exclusief drank) bevindt zich voor drie vierde van de respondenten tussen 10 en 25 euro. Slechts een vijfde geeft meer uit.(KS)
Bron: Belga