Kenniscentrum Bedrijfsopvolging mikt op zij-instromers met inspiratiesessie
nieuwsHet Kenniscentrum Bedrijfsopvolging (KCBO), een samenwerking tussen Boerenbond, Groene Kring, KBC en SBB, organiseert twee inspiratie-avonden met een bijzondere focus op zij-instromers in de landbouwsector. Terwijl het aantal familiale overnames afneemt, groeit de interesse van mensen zonder landbouwachtergrond. “Door breder naar het bedrijf en zijn potentieel te kijken, kunnen stoppende boeren ook zij-instromers aantrekken als overnemers”, aldus Anne-Marie Vangeenberghe, coördinator van KCBO.
Nieuwe doelgroep: zij-instromers en niet-familiale overnames
Vanavond (dinsdag) vindt in Deinze de eerste van twee inspiratie-avonden plaats. De tweede avond volgt op 16 december in Laakdal. KCBO wil tijdens deze bijeenkomsten zowel stoppende als startende ondernemers inspireren met nieuwe mogelijkheden voor bedrijfsoverdracht in de land- en tuinbouw.
KCBO werd tien jaar geleden opgericht om de complexiteit van bedrijfsopvolging in goede banen te leiden. “Bij een overname spelen veel aspecten een rol, en we merkten dat we als consultants vaak langs elkaar heen werkten”, vertelt Anne-Marie Vangeenberghe. De eerste jaren richtte KCBO zich vooral op familiale overnames, destijds de norm. Dat beeld is echter veranderd. “We zien minder opvolgers binnen de familie, terwijl er steeds meer boerenzonen of -dochters geïnteresseerd zijn in het overnemen van een ander bedrijf. Daarnaast is er een stijgend aantal starters zonder landbouwachtergrond”, licht Vangeenberghe toe.
Om op deze veranderingen in te spelen, verbreedt KCBO sinds dit jaar zijn focus. Naast familiale opvolgers richt de organisatie zich nu ook op niet-familiale overnemers, waaronder zij-instromers. Het enthousiasme vanuit de sector blijkt uit de ruim 100 inschrijvingen voor de avond in Deinze.
Kansen vergroten door breed perspectief
Door open te staan voor zij-instromers, kunnen stoppende boeren de kansen op een succesvolle bedrijfsoverdracht vergroten. Potentiële overnemers zijn niet alleen andere boerenzonen of -dochters, maar ook mensen zonder landbouwachtergrond. “Het is belangrijk om breder naar je bedrijf te kijken”, benadrukt Vangeenberghe. “Een varkens-melkveebedrijf van 40 jaar oud kan bijvoorbeeld een nieuwe invulling krijgen. Bij niet-familiale overnames spelen cijfers vaak een grotere rol dan emotie, wat de aanpak anders maakt.”
Tijdens de inspiratie-avonden krijgen stoppende boeren ideeën aangereikt over hoe ze hun bedrijf breder kunnen invullen. Tegelijkertijd worden starters – zowel zij-instromers als boerenkinderen – gestimuleerd om op nieuwe manieren naar landbouwbedrijven te kijken. “Deze avonden bieden geen kant-en-klare oplossingen, maar wel inspiratie waarmee deelnemers zelf verder aan de slag kunnen.”
Deze avonden bieden geen kant-en-klare oplossingen, maar wel inspiratie waarmee deelnemers zelf verder aan de slag kunnen
Ook aandacht voor carrièreswitchers
In de toekomst wil KCBO een nog breder publiek aanspreken, waaronder mensen zonder specifieke landbouwambities. “Denk aan werknemers met 15 jaar ervaring die een carrièreswitch overwegen. Zij hebben wellicht nooit aan landbouw gedacht als ondernemingskans”, legt Vangeenberghe uit. Daarom overweegt KCBO samenwerking met organisaties als VOKA en UNIZO om deze doelgroep te bereiken.
Daarnaast werkt KCBO aan meer communicatiemiddelen rond niet-familiale overnames. “We hebben al brochures en podcasts over familiale opvolging. Een soortgelijke aanpak willen we ontwikkelen voor niet-familiale overnames”, vertelt Vangeenberghe. Ook initiatieven zoals speed dates, waarin overlater en potentiële overnemers elkaar kunnen ontmoeten, staan op de planning. Dit sluit aan bij het project Landmobiliteit, dat vorig jaar door Groene Kring werd gelanceerd.
Focus op alle leeftijdsgroepen
KCBO benadrukt dat niet alleen oudere boeren ondersteuning nodig hebben bij bedrijfsopvolging. “Ook boeren in de 40, die hun eerste investeringen hebben terugbetaald maar niet opnieuw willen investeren, behoren tot onze doelgroep”, besluit Vangeenberghe.
