nieuws

Kamelenmelker wil veestapel fors uitbreiden

nieuws
Frank Smits uit het Nederlandse Cromvoirt is de eerste commerciële kamelenmelker van de Benelux. Eigenlijk melkt hij dromedarissen, "de soort met één bult", maar het woord dromedarismelker ligt niet lekker in de mond. In elk geval wil de veehouder uitbreiden van 24 naar 60 stuks. "De investering is wel zwaar. Een dromedaris geeft maximaal 300 dagen melk in twee jaar. De dagproductie ligt op 7,5 liter. Als je weet dat een dromedarisvrouw 9.000 euro kost, moet je flink melken om de investering terug te verdienen", luidt het.
28 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Frank Smits uit Cromvoirt bij het Nederlandse Den Bosch is de eerste commerciële kamelenmelker van de Benelux. Zijn zaakjes lopen zo goed dat de veehouder zijn veestapel wil uitbreiden van 24 naar 60 stuks. Omdat Cromvoirt dicht bij de Belgische grens ligt, krijgt hij ook veel Vlamingen over de vloer. "Vooral diabetici", zegt hij. Smits is niet alleen de enige kamelenmelker van de Benelux, maar van heel Noord-Europa, beweert hij. En eigenlijk melkt hij dromedarissen, "de soort met één bult", maar het woord dromedarismelker ligt niet lekker in de mond.

Toen hij een jaar geleden twaalf drachtige dromedarissen uit Fuerteventura (Canarische Eilanden) liet overbrengen, gniffelden sommigen nog. Maar de in 2006 afgestudeerde landbouwer aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch heeft wel degelijk een neus voor nieuwe markten. "De investering is zwaar. Een dromedaris geeft maximaal 300 dagen melk in twee jaar. De dagproductie ligt op 7,5 liter. Als je weet dat een dromedarisvrouw 9.000 euro kost, moet je flink melken om het geïnvesteerde geld terug te verdienen".

Aanleiding om zijn project te starten, was een rapport van de Verenigde Naties, waarin werd aangetoond dat kamelenmelk het meest lijkt op moedermelk en interessant is voor mensen met suikerziekte, darmklachten en koemelkallergie. "Koemelk stremt snel in de maag. Daardoor worden de eiwitten afgebroken. Kamelenmelk stremt veel trager. In woestijngebieden is kamelenmelk vaak de enige beschikbare voedingsbron", legt Smits de voordelen uit.

Genteresseerden kunnen de melk op de boerderij in Cromvoirt met een fles komen afhalen. Ze is ook al in enkele winkels, zoals in Tilburg, te koop. Frans Smits liet onlangs zelfs een bol kaas maken. "Maar voor één kilo kaas was 15 liter melk nodig. Dat is bijna mijn volledige dagproductie".(KS)

Meer informatie: Kamelenmelk

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek