'Jezus van Malderen' zegt boerenstiel vaarwel

De 56-jarige Wilfried Verdoodt, beter bekend als 'Jezus van Malderen', gaat vanaf 1 juli aan de slag als vertegenwoordiger bij mesthandelaar Timac.
8 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De 56-jarige Wilfried Verdoodt, beter bekend als 'Jezus van Malderen', gaat vanaf 1 juli aan de slag als vertegenwoordiger bij mesthandelaar Timac. "Van het boeren alleen kon ik niet langer leven", aldus de boer, die tien jaar geleden nationale bekendheid verwierf door verkleed als Jezus en met een groot kruis op zijn rug te verschijnen op een boerenbetoging in Brussel.

Verdoodt heeft de voorbije jaren geen kans laten voorbijgaan om de boerenstiel bij de buitenwereld een beter imago aan te meten. Hij stond aan de wieg van een wielerwedstrijd voor boeren en boerinnen, organiseerde een boerendictee, pakte uit met een agrarische dichtbundel, experimenteerde met boerenrock en nam deel van de verkiezing van de Knapste Boer.

Jezus van Malderen kreeg het echter steeds moeilijker om op zijn landbouwbedrijf de eindjes aan elkaar te knopen. "Door omstandigheden ben ik nu 30 van de 50 hectare grond die ik pachtte kwijt", zegt de boer in Het Nieuwsblad. "Ik heb 750.000 euro schulden en ik ben al mijn spaarcenten kwijt door de instorting van de prijs van melk en prei. Ik ga mijn schulden proberen af te betalen met de verkoop van grond en mijn veertig melkkoeien".

"Ik ben verplicht dit te doen, omdat ik niet meer kan leven van de boerenstiel. Het is triestig om dat vast te stellen. Ik zal nog wel wat groenten telen, enkele schapen en Brabantse trekpaarden houden, maar daar zal mijn landbouwactiviteit stoppen", zegt Verdoodt, die opmerkt dat heel wat melkveehouders vandaag in de puree zitten door de extreem lage melkprijzen.

"Per liter melk die mijn koeien produceerden, werd ik armer. Ik sta er dan nog goed voor in vergelijking met enkele collega's. Nog tien jaar en er zijn geen Vlaamse boeren meer", besluit Verdoodt.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek