Jannes Maes ruilt voorzitterschap CEJA in voor kabinet Crevits

Jannes Maes treedt af als voorzitter van CEJA, de Europese Raad van Jonge Landbouwers. Dat heeft hij zelf aangekondigd op een buitengewone Algemene vergadering. Maes zal starten op het kabinet van Vlaams Landbouwminister Hilde Crevits als adviseur Landbouw, met de focus op de dierlijke sectoren en het GLB. Bij CEJA wordt hij tijdelijk vervangen door vice-voorzitter Samuel Masse.

20 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 januari 2021 11:16
Lees meer over:

Jannes Maes is sinds 2015 lid van de Raad van Bestuur van CEJA, waar hij zetelde als vertegenwoordiger van Groene Kring. In 2017 werd hij er verkozen tot voorzitter en in 2019 werd dat mandaat verlengd. "Het vertegenwoordigen van de Europese jonge boeren in de afgelopen jaren was een uitdagend maar lonend mandaat”, vertelt hij. "Door de toewijding van alle mensen die betrokken zijn bij onze Europese structuur, jonge boeren en personeelsleden, zijn we in staat om met één stem te spreken ondanks onze interne diversiteit.”

Van 2015 tot 2017 was Maes al ondervoorzitter bij CEJA. “In die periode zijn we erin geslaagd om onze visie rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vorm te geven. Op het moment dat ik de voorzittersrol op mij nam, heb ik de kans gekregen om de standpunten van de Europese jongeren maximaal bij de beleidsmakers te verdedigen”, vertelt Maes. Zo werd hun vraag om budgettair meer ambitie te tonen voor instrumenten voor de jonge boeren, opgepikt door het Europees Parlement.

Naast het GLB, lag ook het dossier van de brexit op hun plank. “Dat heeft ook intern enkele verschuivingen in ons ledenbestand veroorzaakt”, aldus Maes. “Maar we zijn erin geslaagd om een aantal nieuwe organisaties toe te voegen én we hebben nu vertegenwoordiging in een aantal extra lidstaten. Ik hoop dat de toekomstige generatie jonge boeren zal kunnen steunen op een sterke vertegenwoordiging op Europees niveau.”

Voor Maes is en blijft het van cruciaal belang dat beleidsmakers rekening houden met de moeilijkheden, de dynamiek en de ambities van degenen die met de “botten” in het veld staan. "Het is aan elke generatie jongeren om de inhoudelijke lijnen uit te teken. Ik wil onze leden, het personeel van CEJA en de Raad van Bestuur bedanken voor hun harde werk en constructieve houding in de afgelopen jaren en ik wens Samuel en zijn team veel geluk toe voor de komende weken en maanden. En heel specifiek wil ik Groene Kring en haar vertegenwoordigers bedanken om mij doorheen die jaren te steunen. Zij hebben er mee voor gezorgd dat het een succesverhaal kon worden.”

Op het kabinet van minister Crevits zal hij voornamelijk de dossiers rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de dierlijke sectoren opvolgen.

(Tijdelijke) wissel van de wacht

Maes geeft de fakkel door aan de huidige vice-voorzitter van CEJA, Samuel Masse, die de functie overneemt tot aan de volgende CEJA-bestuursverkiezingen in juni 2021. "Jannes droeg de stem van CEJA en de jonge boerengemeenschap op briljante wijze over naar de EU en daarbuiten”, aldus de Fransman. "Hij stond voor een moderne en vooruitstrevende Europese jonge boerenstem die verankerd is in de realiteit van onze generatie en sector. Ik dank hem oprecht voor zijn harde werk, dat ons als bestuur in staat heeft gesteld om de ambities die aan het begin van ons mandaat zijn vastgesteld, te verwezenlijken.”

Masse wil voortbouwen op het momentum dat de afgelopen maanden is ontstaan en de doelstellingen verwezenlijken die in juni 2019 zijn vastgesteld bij het aantreden van de Raad van Bestuur van CEJA. “We zullen de politieke agenda volgen en onze lobby-inspanningen voortzetten om de stem van de jonge boeren in de EU te laten horen. In de komende weken zal bijzondere nadruk worden gelegd op het herstelplan van de EU en de nationale strategische plannen van het GLB.”

Wie is Samuel Masse?

De Zuid-Franse wijnbouwer beheert samen met zijn broer een biologische wijngaard van 20 hectare (Languedoc en Pays d'Oc) op wat ooit de boerderij van hun grootouders was. Masse studeerde wijnbouw en oenologie en liep stage in de VS op het gebied van wijngaardmanagement.

Eerder was hij actief bij Jeunes Agriculteurs (JA), de Franse organisatie van jonge landbouwers, als Secretaris-Generaal en vervolgens Voorzitter van JA Hérault, en Penningmeester van JA Languedoc Roussillon. In 2018 werd hij lid van het nationale bestuur van JA, dat verantwoordelijk is voor Europese en internationale kwesties, de voedselketen en kwaliteitslabels.

De Europese Raad van Jonge Landbouwers (CEJA) vertegenwoordigt de politieke belangen van ongeveer twee miljoen jonge boeren uit heel Europa. De belangrijkste doelstellingen: het faciliteren van de vestiging van jonge landbouwers, hen infomeren en opleiden en een forum bieden voor de communicatie en onderlinge dialoog.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek