Jan en Lucien Verkest in beroep tegen veroordeling

Jan en Lucien Verkest gaan in beroep tegen hun veroordeling tot twee jaar celstraf met uitstel. Dat heeft hun advocaat Hans Rieder gezegd na de uitspraak van de Gentse correctionele rechtbank eerder deze week. De raadsman legde na afloop een conclusie neer waarin hij aanvoert dat het vonnis nietig zou zijn. "Ik denk dat het om een politiek vonnis gaat", zei Hans Rieder. "Een minderheid van rechters denkt aan politiek te moeten doen in plaats van recht te spreken".
3 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Jan en Lucien Verkest gaan in beroep tegen hun veroordeling tot twee jaar celstraf met uitstel. Dat zegt hun advocaat Hans Rieder na de uitspraak van de Gentse correctionele rechtbank. De raadsman legde na afloop een conclusie neer waarin hij aanvoert dat het vonnis nietig zou zijn.

Jan en Lucien Verkest zijn veroordeeld voor onder meer valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Ze verklaarden op factuur dat ze aan meng- en veevoederfabrikanten gesmolten dierlijk vet leverden, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. De rechter verklaarde een bedrag van 3.513.388 euro verbeurd voor zowel Jan als Lucien Verkest. Ze kregen behalve de voorwaardelijke celstraf ook elk een boete van 9.915 euro opgelegd.

"Ik denk dat het om een politiek vonnis gaat", zei Hans Rieder. "Een minderheid van rechters denkt aan politiek te moeten doen in plaats van recht te spreken". Rieder legde een stuk neer waarin hij aanvoert dat het vonnis nietig zou zijn. Hij meent dat de rechten van verdediging geschonden zijn omdat de pers de voorlezing van het vonnis mocht opnemen, maar niet de debatten zelf. Het vonnis blijft vooralsnog ongewijzigd, waardoor het hof van beroep zich over de procedurekwestie moet uitspreken.

Jacques en Jacqueline Thill werden veroordeeld voor het verhandelen van ongezonde of ondeugdelijke stoffen voor dierenvoeder, maar vrijgesproken voor bedrog in koopwaar. Ze moeten elk een boete van 4.957 euro betalen en zagen 59.072 euro verbeurd verklaard. De kans is groot dat ook zij in beroep gaan, zegt Jacques Thill. De beslissing over de burgerlijke kant van de rechtszaak werd uitgesteld tot 5 oktober.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek