nieuws

Jaarlijks sterven 420.000 mensen door slecht voedsel

nieuws
Wereldwijd worden 600 miljoen mensen ziek door slecht voedsel. Dat is één op de tien. Jaarlijks sterven er 420.000 mensen door voedselvergiftiging. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om voedsel dat besmet is door onder meer bacteriën, virussen, parasieten en chemische producten. De WHO roept de regeringen van alle landen op om meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid.
4 december 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:33

Wereldwijd worden 600 miljoen mensen ziek door slecht voedsel. Dat is één op de tien. Jaarlijks sterven er 420.000 mensen door voedselvergiftiging. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om voedsel dat besmet is door onder meer bacteriën, virussen, parasieten en chemische producten. De WHO roept de regeringen van alle landen op om meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid.

Elk jaar sterven ongeveer 420.000 mensen door voedselvergiftiging. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuw rapport. Liefst 30 procent van de sterfgevallen door voedselvergiftiging treft kinderen jonger dan vijf jaar. Toch vertegenwoordigen zij slechts 9 procent van de wereldbevolking, benadrukt de WHO. Het rapport is gebaseerd op tien jaar onderzoek. "Toch baseren we ons op voorzichtige cijfers. We zijn er van overtuigd dat de reële cijfers veel hoger liggen", aldus dokter Kazuaki Miyagishima van de WHO.

Het gaat volgens de WHO om een wereldwijd fenomeen, maar Afrika en Zuid-Oost Azië worden het meest getroffen. Daar sterven jaarlijks om en bij de 320.000 mensen door voedselvergiftiging. In Europa en Noord- en Zuid-Amerika gaat het om respectievelijk 5.000 en 9.000 doden. Ziektes te wijten aan diarree zijn het meest voorkomend: jaarlijks worden er 550 miljoen mensen ziek en sterven er 230.000 mensen. Kinderen worden het meest getroffen: 220 miljoen zieken en 96.000 doden per jaar. Diarree wordt vaak veroorzaakt door het eten van rauw of slecht bereid vlees, eieren, verse en melkproducten.

Meer info: WHO

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek