Investeerders stuwen prijs landbouwgrond in VS omhoog

De prijs van landbouwgrond en boerderijen in de Verenigde Staten blijft stijgen omdat de sector ontdekt is door investeerders en omdat boeren liever niet verkopen.
6 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De prijs van landbouwgrond en boerderijen in de Verenigde Staten blijft stijgen omdat de sector ontdekt is door investeerders en omdat boeren liever niet verkopen. Dat stelt directeur Jim Farrell van Farmers National, een bedrijf dat 4.500 boerderijen in Amerika beheert. Volgens Farrell is een jaarwinst van 4,5 tot 5 procent op landbouwgrond reëel.

Farmers National neemt beheer van bedrijven over wanneer een boer te oud is om het werk zelf te doen, of wanneer de eigenaar ander werk doet maar de boerderij of grond vast wil houden. Farrell legt uit dat 80 procent van het landbouwareaal in de VS eigendom is van mensen boven de 65. Het aantal transacties is daardoor jaarlijks steeds gegroeid. Ze verkopen aan een groeiende groep investeerders die grondspeculatie veiliger vinden dan de aandelenbeurzen.

Hoewel vanwege de vergrijzing jaarlijks meer verkocht zou moeten worden, daalde het aantal transacties de laatste achttien maanden met 20 tot 25 procent. De prijzen stijgen omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Door de prijsstijging neemt de vraag opnieuw toe. Het familiebedrijf komt in de ogen van Farrell door deze ontwikkeling op termijn meer in de verdrukking.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek