Investeerders azen op Belgische tuincentra

nieuws
Investeerders uit binnen- en buitenland azen op de Belgische tuincentra. Die markt is immers sterk versnipperd en vaak in handen van familiale ondernemingen.
28 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Investeerders uit binnen- en buitenland azen op de Belgische tuincentra. Nu de tuinwinkels van Walter Van Gastel zijn overgenomen door doe-het-zelketen Hubo, lijkt de strijd te zijn losgebarsten. De tuinmarkt in België telt zo’n 600, veelal familiale, tuincentra en er zijn nauwelijks spelers met een groot marktaandeel. Bovendien blijft de sector het ondanks de crisis prima doen.

Deze week raakte bekend dat Hubo, de nummer twee in de Belgische doe-het-zelfmarkt, de zeven tuincentra en twee bloemenwinkels van Walter Van Gastel gaat overnemen. “Eigenlijk wilden we een eigen tuinketen opstarten vanaf volgend jaar, maar met de overname van Van Gastel is het nu allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen. We hopen de komende jaren een vijftigtal nieuwe tuincentra te kunnen openen over heel België”, legt Joris Boeckx, hoofd publiciteit bij Hubo, uit.

Niet alleen Hubo lonkt naar de Belgische tuincentra, ook heel wat andere investeerders hebben interesse in deze markt. In Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld, horen bijna alle tuincentra al tot een keten. Zo timmeren de Belgische investeringsfondsen Pentahold en E-Capital al sinds 2008 aan een eigen keten Oh! Green genaamd. Ook het Nederlandse Intratuin dat al vijf Belgische winkels heeft, mikt op extra vestigingen in ons land. Daarnaast is er ook interesse van Garden Retail Services, Baobab en Jardiland.

De Belgische markt is immers enorm versnipperd en dat biedt veel potentieel. De meeste tuincentra (winkels die het hele jaar door levende planten verkopen, dus geen ketens als Aveve of Horta) zijn kleine familiebedrijfjes die enkel zeer lokaal handelen, maar toch goed boeren. De gemiddelde Belg geeft zo’n 33 euro per jaar uit aan bloemen en planten, of 364 miljoen euro in totaal. Een bedrag dat elk jaar stijgt. Bovendien halen we dat groen al maar vaker in de tuincentra. Hun aandeel is in amper vier jaar tijd gestegen van 13 tot 20 procent.

De Belgische Tuincentra Vereniging ziet die evolutie met lede ogen aan. “Het is een trend die niet tegen te houden is”, zegt Luk Nuytten. Hij vreest vooral dat de kennis en interesse in bloemen en planten achteruit zal gaan en dat het aanbod eentoniger zal worden. “Sterker nog, zonder vakkennis over de aankoop van kwaliteitsplanten én de permanente verzorging daarvan op het bedrijf, is elke investering in onze branche tot mislukken gedoemd.” Tot een prijzenslag zoals bij de supermarktoorlog zal het waarschijnlijk niet komen. “Er komen niet veel tuincentra bij, het gaat voornamelijk om overnames. Dus de invloed op de prijs blijft beperkt.”

Bron: De Tijd/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek