Invasieve kwal bedreigt de Noordzee

ILVO-Visserij onderzoekt welke maatregelen mogelijk zijn om een invasie van de Amerikaanse langlob-ribkwal in de Noordzee te vermijden.
17 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

ILVO-Visserij leidt de komende drie jaar een onderzoek naar de aanwezigheid van de Amerikaanse langlob-ribkwal in de Noordzee en het Kanaal. De invasieve kwal decimeerde op korte tijd de vis- en schelpdierbestanden in de Zwarte en Kaspische Zee. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek wil er mee voor zorgen dat zo’n ecologisch en economisch rampscenario zich niet herhaalt in de Noordzee.

De Amerikaanse langlob-ribkwal is afkomstig uit de Atlantische Oceaan nabij de Noord-Amerikaanse kust. Vermoedelijk is hij via ballastwater van schepen ook elders verspreid geraakt. Het is een veelvraat: hij voedt zich met vissenlarven, -eitjes en plankton. Bovendien plant de kwal zich razendsnel en makkelijk voort aangezien hij aan zelfbevruchting doet. In de jaren 80 en 90 werd de kwal al waargenomen in de Zwarte en Kaspische Zee. In geen tijd heeft hij daar geleid tot een daling van vis- en schelpdierbestanden, en dus ook tot enorme economische verliezen.

Nu is de kwal dus ook in onze contreien waargenomen. Het MEMO-onderzoeksproject, geleid door ILVO en in samenwerking met vier andere maritieme onderzoeksinstituten, wil de densiteit van de soort in kaart brengen en een risico-evaluatie maken van de mogelijke impact die de kwal kan hebben op het visbestand in de Noordzee en het Kanaal. Daarbij zal ook aandacht geschonken worden aan de mogelijke natuurlijke vijanden die de kwal hier heeft. Het einddoel is het informeren van belanghebbenden en publiek over de risico's en de potentiële maatregelen die kunnen worden getroffen. Maandag 21 februari wordt het startschot van het project gegeven op een meeting in het Franse Bologne.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek