Insectendodende aaltjes alternatief voor insecticiden?

Insectendodende aaltjes kunnen op termijn ingezet worden voor de bestrijding van koolvlieg op kolen. Door een aantal praktische problemen op te lossen, kan wellicht per teelt een behandeling met insecticiden uitgespaard worden, zo blijkt uit het onderzoek van Eva Brusselman aan het ILVO in samenwerking met inagro en de UGent.
30 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Insectendodende aaltjes kunnen op termijn ingezet worden voor de bestrijding van koolvlieg op kolen. Door een aantal praktische problemen op te lossen, kan wellicht per teelt een behandeling met insecticiden uitgespaard worden, zo blijkt uit het onderzoek van Eva Brusselman aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in samenwerking met inagro en de UGent.

Europa wil dat landbouwers vanaf 2014 aan geïntegreerde gewasbescherming doen, waarbij verschillende gewasbeschermingsmethoden met elkaar gecombineerd worden. Het doel is minder scheikundige stoffen te gebruiken. Binnen de groep van de biologische insecticiden zijn insectendodende aaltjes bekend als een alternatief. Maar insectenplagen onder controle krijgen met deze aaltjes vraagt meer dan alleen de juiste keuze van de nematodensoort.

Een essentiële voorwaarde is ook dat ze onbeschadigd op de juiste plaats terecht komen. Brusselman focuste precies op die problematiek. Zij kon blootleggen welke effecten de gangbare toepassingstechniek - spuiten - kan hebben op de overleving van de aaltjes en hun verdeling op het gewas. "Insectendodende aaltjes, die van nature insecten aanvallen in de bodem, zijn in dat kader bruikbaar voor bodemtoepassingen, maar minder makkelijk voor bladtoepassingen", aldus bio-ingenieur Brusselman.

Er zijn immers nog een aantal praktische problemen, zo werd ontdekt bij het labonderzoek op het ILVO. "Omdat de organismen zwaarder zijn dan water, moeten ze in de spuittank blijvend gemengd worden. Ze kunnen ook sterven door een snelle temperatuurstijging in de tank. Er moeten eveneens aanpassingen aan de spuittechniek gebeuren, zodat de organismen dicht bij het insect terechtkomen." De aaltjes kunnen op grote schaal geproduceerd worden, maar zijn voorlopig wel duurder dan andere gewasbeschermingsmiddelen.

Voor bladtoepassingen zijn er nog bijkomende problemen, zo bleek uit onderzoek. "Rupsen zitten vaak aan de onderkant van bladeren en daar moeten de aaltjes terecht komen. Ze hebben water nodig om zich te verplaatsen op het blad en drogen snel op. Het belang van een goede toepassingstechniek is hierdoor cruciaal."

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek