Lokale mosterd: innovatieve nicheteelt voor streekproducten in korteketenverhaal

Kan lokale mosterd nog lokaler worden door zelf geteeld mosterdzaad? Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant bracht landbouwers en verwerkers samen om na te gaan of ze samen lokale producten kunnen aanbieden.

13 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juli 2023 16:33
Lees meer over:

Innovatieve teelten 

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant doet al enkele jaren onderzoek naar wat landbouwers precies nodig hebben voor de opstart van een nieuwe teelt, zoals bijvoorbeeld mosterdzaad. Het gewas moet niet enkel goed groeien op het veld, ook voldoende afzetmogelijkheden zijn essentieel. Daarnaast kijkt het Praktijkpunt Landbouw naar de kwaliteitseisen die de verwerkers stellen.  

Door de samenwerking tussen landbouwers, verwerkers en andere belanghebbenden te stimuleren, worden mogelijkheden gecreëerd voor de vermarkting van deze nieuwe teelten. ​ 

Korte keten  

Tijdens de openvelddag ‘Akkerbouw en innovatieve teelten’ vond een inspiratiesessie rond korte ketens plaats. Tijdens een workshop kwamen de knelpunten en kansen van het ontwikkelen van korte ketens aan bod. Ook werden er gerechten geserveerd die gemaakt zijn met de nieuwe teelten om zo de lokale horeca te inspireren.  

“Korte ketens spelen een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaamheid en het versterken van de lokale economie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde landbouw. “Consumenten krijgen toegang tot lokale, hoogwaardige producten. En landbouwers en streekproducenten ontvangen een eerlijke prijs voor hun gewassen en producten.” 
​​ 
“Uiteraard stopt het hierbij niet,” zegt onderzoeker Rana Yurduseven. “We blijven verder werken aan lokaal mosterdzaad. Ook het onderzoek naar deder (innovatief oliehoudend gewas, red.), zonnebloemen en oliepompoen zetten we voort. Het doel is om nieuwe lokale grondstoffen te ontwikkelen met talrijke toepassingsmogelijkheden.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek