header.home link

INNO-VEG-protocol poogt dronetechniek bij groenteteeltexperimenten te stimuleren

24 januari 2022

De partners van het Interreg-project INNO-VEG willen de inzet van sensortechniek bij experimenten in de groente- en aardappelteelt stimuleren. Zij hebben daartoe een protocol gelanceerd dat als leidraad dient voor de inzet van drones. Ook bevat het protocol informatie over het beheer en de interpretatie van de meetgegevens. Sensortechnologie vermindert veldproefkosten en kan op langere termijn door landbouwers zelf ingezet worden om bijvoorbeeld verschillende bemestingsstrategieën te testen.

Lees meer over:
Advies_kolen_veld

“Sensortechnologie maakt het mogelijk om experimenten in de groenteteelt toe te passen met aanzienlijk minder inzet van mankrachten”, vertelt Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw bij onderzoeksinstelling Inagro. "Waar er bij traditionele proeven bijvoorbeeld periodiek vruchten geplukt moeten worden, is dat bij de inzet van sensortechnologie niet nodig omdat de beelden een indruk van de gewasontwikkeling geven."

Inagro is één van de partners in het Interreg-project INNO-VEG dat het gebruik van sensortechnologie in de landbouw wil bevorderen. Om deze sensortechnologie - in het bijzonder dronetechnologie - toegankelijker te maken, werd recent een protocol gelanceerd. Dit protocol bevat informatie over het gebruik van gewassensoren in veldexperimenten en het beheer en de interpretatie van gegevens.

“Denk daarbij aan zaken als: hoe leg ik de proeven aan, hoe vlieg ik met de drone, waar moet rekening mee gehouden worden en voor welke groenten kunnen er goede inzichten verkregen worden met dronetechnologie”, vervolgt Ampe die aangeeft dat sensortechnologie een schaalvergroting van veldproeven toestaat. “Door gewassensoren in te zetten voor de beoordeling van experimenten, kan onderzoek opgeschaald worden van kleine percelen naar veldschaal." Door de schaalvergroting neemt de kwaliteit van onderzoek toe en wordt ook samenwerking tussen ontwikkelaars, zoals veredelingsbedrijven, en boeren gestimuleerd.

Zestig veldexperimenten als basis

Het INNO-VEG protocol is gebaseerd op de resultaten van meer dan zestig veldexperimenten die de partners van het INNO-VEG-project in 2019 en 2020 uitvoerden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland. Daarin vergeleken ze traditionele veldmetingen - manuele oogst of metingen van opbrengst en gewaskwaliteit op een oogstmachine - met gewasdetectiegegevens via sensoren.

De experimenten vonden plaats in een aantal groepen van gewassen, waaronder aardappelen, kolen, uien, sla, wortelen, erwten en de komkommerfamilie. Prioritaire onderzoekgebieden, zoals bodembeheer, gewasvoeding, cultivarevaluatie en gewasbescherming, kwamen aan bod. Zo evalueerden de projectpartners de geschiktheid van gewasdetectiegegevens voor de beoordeling van behandelingsverschillen in veldexperimenten.

Teeltechnieken of meststoffenbeheer vergelijken

Op termijn kan dronetechnologie op bedrijfsniveau worden ingezet. Zo kan de landbouwer op verschillende stroken verschillende bemestingstechnieken toepassen en aan de hand van de dronebeelden analyseren welke techniek het beste resultaat oplevert. "We willen telers laten zien dat ze eenvoudige volleveldexperimenten kunnen opzetten om nieuwe benaderingen te testen, zoals variëteiten, technieken voor optimale gewasgroei of meststoffenbeheer. Gewassensoren helpen hen om de effectiviteit van de behandelingen te beoordelen”, verduidelijkt de expert van Inagro.

Ook nu al kunnen landbouwers in theorie dronetechnologie toepassen voor experimenten, geeft Ampe aan. Gewoon een kwestie van een dronepiloot inhuren en het protocol volgen. De analyse van de dronebeelden kan uitgevoerd worden door mapEO, een dienst van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Zij voerden ook binnen de INNO-VEG-proeven de analyses uit.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek