header.home link

Inflatie zet druk op de aankopen van groenten en fruit in 2022

Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 37 kilogram verse groenten voor 110 euro. Dit is vijf procent minder in volume in vergelijking met twee jaar geleden. Ook de aankopen van vers fruit daalden. In 2022 kocht de Belg gemiddeld voor 127 euro aan fruit, wat overeenkomt met 41 kilogram vers fruit. Dat is zes procent minder in volume als het jaar voorheen. Dit blijkt uit een nieuwe consumentenonderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

7 april 2023  – Laatste update 7 april 2023 14:49
Lees meer over:
groenten fruit

Na de atypische coronajaren werd de consument in 2022 geconfronteerd met een torenhoge inflatie, die in oktober haar hoogtepunt bereikte (12,3%). De inflatie lag bij groenten (6,8%) en fruit (4,7%) lager dan het gemiddelde voor voeding (8,4%) maar toch kwamen de gekochte volumes van groenten en fruit onder druk. Dit concludeert VLAM uit consumentenonderzoeken via het GfK-panel van 6.000 Belgische gezinnen en de iVox/VLAM-consumptietracker bij 7.300 Belgen.

Aankopen van verse groenten dalen maar blijven hoger dan voor de coronacrisis. Het volume van verse groenten daalde vorig jaar met vijf procent en er is sprake van een kleine 'downtrading' (-1,2%), een verschuiving naar goedkopere alternatieven of kanalen. Hierdoor bleven de groentebestedingen, niet enkel verse groenten, vorig jaar op peil (+0,2%). Opmerkelijk steeg de groenteaankoop wel met vijf procent ten opzichte van 2019, voor de coronacrisis. De aankopen van vers fruit daalden met zes procent in volume in 2022. Ten opzichte van 2019 lagen de fruitaankopen maar drie procent lager.

De totale groente- en fruitbestedingen daalden in 2022 met 0,7 procent tot 237 euro per Belg, wat wel 10 procent hoger is dan voor de coronacrisis in 2019.

1/3

Komkommer in de lift

Slechts 18 procent van het groenteverbruik van de Belg zijn diepvriesgroenten en groenten in conserven of bokalen. De rest van de groenten, 82 procent, wordt in verse vorm gekocht. Binnen dit segment van verse groenten, hebben de voorverpakte verwerkte groenten een aandeel van 10 procent in volume en 18 procent in bestedingen.

De Belg kocht vorig jaar gemiddeld 5,22 kilo tomaten, 5,16 kilo wortelen en 3,87 kilo ajuin. Hiermee vormen deze drie groentesoorten opnieuw de top 3 van populairste groenten. Binnen het tomatensegment stagneert het belang van de kerstomaten. In waarde zijn deze kerstomaten het belangrijkste tomatensegment en nemen ze 39 procent van de tomatenomzet voor hun rekening.

Binnen de top 10 steeg vooral de komkommer (+7%) in populariteit. Een andere opmerkelijke groeier, buiten de top 10 was andijvie met 17 procent. Onze nationale trots ‘witloof ‘ viel sterk terug met 10 procent in volume maar grondwitloof groeide dan weer fors (+51%).

Banaan op nummer één in de fruitkorf

De banaan met 7,71 kilogram per Belg bleef ook in 2022 de meest gekochte fruitsoort. De appel, die op nummer twee staat, daalde met 9 procent meer dan gemiddeld. Ook de perenverkoop daalde met 8 procent. Conference blijft met ruim drie kwart van de perenverkoop veruit de belangrijkste variëteit. Buiten de top 10 deden vooral frambozen (+10%), kersen (+8%) en avocado (+7%) het heel goed.

1/2

Supermarktproducten

Wat aankoopkanalen van verse groenten en vers fruit betreft, zijn de klassieke supermarkten met 53 procent marktaandeel stevig marktleider, gevolgd door hard discount met 24 procent, die in crisistijd weet te groeien. Op de derde plaats staat de buurtsupermarkt met 9 procent marktaandeel. Dit wil zeggen dat 86 procent van de verkoop van verse groenten en fruit zich situeert in een supermarkt. De Belgische markten stabiliseren, na een moeilijke coronaperiode, op 4 procent marktaandeel.

Groenten bij de maaltijd dalen

VLAM deed ook onderzoek naar het dagelijks verbruik van groenten en fruit. Hieruit blijkt dat op een gemiddelde dag in 2022 72 procent van de Belgen groenten at tegenover 75 procent in 2017. Het dagelijks verbruik van fruit blijft min of meer op peil. Op een gemiddelde dag in 2022 at 64 procent van de Belgen fruit tegenover 65 procent in 2017.

Lees hier het volledige rapport over het verbruik van groenten en fruit in 2022

aankoopkanalen
Betalen we in 2024 geen btw meer op groenten en fruit?
Uitgelicht
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) implementeert een btw-afschaffing op groenten en fruit in zijn nieuwe plannen voor een fiscale hervorming. “Onze fiscali...
2 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek