Betalen we in 2024 geen btw meer op groenten en fruit?
2 maart 2023Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) implementeert een btw-afschaffing op groenten en fruit in zijn nieuwe plannen voor een fiscale hervorming. “Onze fiscaliteit kan een hefboom zijn voor een gezonde en milieu- en klimaatvriendelijke samenleving en economie”, staat te lezen in het voorstel.
In juli 2022 legde Van Peteghem een eerste blauwdruk op tafel om de belastingdruk op consumptie en vermogen te verhogen en die op arbeid te verlagen, maar die werd afgeschoten in de regering. Nu heeft hij een nieuw voorstel klaar, dat hij de komende weken in de regering wil bespreken.
In het hervormingsplan staat onder andere de afschaffing van btw op groenten en fruit. Hiervoor pleitte vicepremier Petra De Sutter (Groen) de voorbije maanden meerdere malen en het werd ook aangehaald door minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de actualisatie van het voedselplan. Dit kreeg gehoor van Van Peteghem en wordt geïmplementeerd in het hoofdstuk “Een duurzame en gezonde samenleving” van zijn hervormingsplan. “Onze fiscaliteit kan een hefboom zijn voor een gezonde en milieu- en klimaatvriendelijke samenleving en economie. Vandaag houdt onze fiscaliteit onvoldoende rekening met gezondheid en duurzaamheid”, staat te lezen in het plan.
Uitgelicht
"Btw-verlaging groenten en fruit helpt de boer niet vooruit”
nieuwsIn januari uitte boerenorganisatie Boerenforum en sociale klimaatbeweging Climaxi reeds hun twijfels bij een btw-afschaffing voor groenten en fruit. “Voor ons kan het namelijk niet de bedoeling zijn om supermarkt boontjes uit Kenia te gaan subsidiëren”, stond te lezen in hun open brief. “Het zou een kleine eerste stap naar voedselzekerheid en gezonde milieubewuste voeding kunnen zijn. Maar voor de kleine producenten en Belgische boeren levert dit niets op.”
Duurdere algemene voeding, goedkopere groenten en fruit
Van Peteghem oppert om een btw-harmonisering door te voeren. Dit wil zeggen dat er een verlaagd btw-tarief van negen procent komt, in plaats van de twee huidige, complexe verlaagde tarieven van zes en twaalf procent. Elektriciteit, gas en leidingwater blijven wel op zes procent. Daarnaast komt het btw-tarief van nul procent voor belangrijke levensproducten zoals groenten en fruit, geneesmiddelen, het openbaar vervoer, maandverbanden en tampons. De btw-harmonisering zou resulteren in een prijsstijging van heel wat producten omdat de btw van zes naar negen procent gaat. Ook voor voeding want in het huidige btw-tarief van zes procent zitten onder andere voedingsproducten, water, boeken, enz...
Dat belooft een moeilijke discussie te worden binnen de regering, want Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet al verstaan dat een duurdere winkelkar voor hem niet kan. "Je moet dat binnen het grotere verhaal van de fiscale hervorming bekijken", reageert Van Peteghem in een interview aan Radio 1. "We gaan ervoor zorgen dat mensen netto meer overhouden."
Want in het plan staan uiteraard meer maatregelen dan de btw-afschaffing op belangrijke levensproducten. Wie werkt, zou door de maatregelen minstens 835 euro extra moeten overhouden op het einde van het jaar. "We volgen in het plan de internationale experts die zeggen dat we moeten verschuiven van lasten op arbeid naar lasten op consumptie en vermogen", aldus Van Peteghem. "We zijn wereldkampioen op vlak van belastingen op arbeid, maar tegelijkertijd staan we onderaan qua lasten op consumptie."
Met de blauwdruk naar de regering
Met dit plan gaat Van Peteghem nu naar de regering. Hij maakt zich sterk dat het plan een "budgetneutrale" operatie is. Met andere woorden: het gat in de begroting zou niet groter mogen worden door deze hervorming. Van Peteghem rekent daarvoor op "redelijke terugverdieneffecten". Het gaat dan vooral om een hogere werkzaamheidsgraad: meer mensen aan het werk, brengt meer geld in het laatje. Het is de bedoeling om tegen de zomer een wetsontwerp in de Kamer in te dienen. De eerste fase van de hervorming wil Van Peteghem al laten ingaan op 1 januari 2024.
Bron: Eigen berichtgeving, VRT NWS