header.home link

"Btw-verlaging groenten en fruit helpt de boer niet vooruit”

24 januari 2023

In een open brief uiten de Boerenforum en Climaxi hun twijfels bij het voorstel van Groen voor een btw-tarief van 0 procent op groenten en fruit en de actualisering van het voedselplan van minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ze hopen dat beide initiatieven zullen voldoen aan de klimaatdoelstellingen van België en dat ze de lokale economie zullen ondersteunen.

Lees meer over:

Enkele weken geleden legde Groen het voorstel op tafel om de btw op groenten en fruit naar nul te brengen. Boerenorganisatie Boerenforum en sociale klimaatbeweging Climaxi denken dat er belangrijke bijsturingen nodig zijn. “Voor ons kan het namelijk niet de bedoeling zijn om supermarkt boontjes uit Kenia te gaan subsidiëren. Verder helpt dit voorstel de boer niet vooruit.”  

De organisaties wijzen erop dat de korte keten het, net als alle kleine producenten, moeilijk heeft. “We horen het van boeren en zelfstandige winkeliers die op het randje overleven of failliet gaan”, aldus Boerenforum en Climaxi. Volgens hen moeten vooral kleine en lokale producenten gesteund worden en moeten de gezondheidsdoelstellingen gekoppeld worden aan een bredere kijk op lokale economie en agro-ecologie. “Zonder producenten komt er geen volwaardige en gezonde voeding die ook nog eens voldoet aan de wens om meer seizoensgebonden en klimaatvriendelijk te eten.”

“Een eventuele btw-korting zou een kleine eerste stap naar voedselzekerheid en gezonde milieubewuste voeding kunnen zijn. Maar voor de kleine producenten levert die niets op.” Ze stellen vast dat het antwoord ‘nee’ is op de vraag of dit de boer vooruit helpt. ”In bepaalde gevallen zal het initiatief zelfs contraproductief zijn. Heel wat boeren maken voor wat de btw betreft gebruik van de ‘bijzondere landbouwregeling’.”

Bij het gebruik van die bijzondere landbouwregeling moet de btw op verkoop van producten niet worden afgedragen aan de staat. Maar de boer mag dan ook de btw op aankopen (voor de meeste aankopen is dat 21%) niet terugvorderen van de staat. Om de btw op aankopen te compenseren maakt de boer gebruik van de 6 procent btw op verkopen die hij zelf mag behouden.

Een eventuele btw-korting zou een kleine eerste stap naar voedselzekerheid en gezonde milieubewuste voeding kunnen zijn. Maar voor de kleine producenten levert die niets op

Boerenforum en Climaxi

“Een afschaffing van de btw op voeding betekent dus dat de boeren in de bijzondere landbouwregeling geen btw meer kunnen innen, maar wel nog btw moeten betalen aan leveranciers. Deze boeren zullen dus een prijsverlaging krijgen van bijna 6 procent op hun verkoop”, concluderen Boerenforum en Climaxi. Beide organisaties zijn het ermee eens dat het voorstel van Groen daarom dient aangepast te worden. “Naast een oplossing rond de btw-regeling, moeten er garanties komen dat de btw-winst naar de eindgebruiker gaat en niet blijft plakken onderweg. De onrechtstreekse overheidsondersteuning mag niet toegekend worden voor grote concerns die verse groenten of fruit importeren”, aldus Boerenforum en Climaxi.

De sociale kwestie van btw-verlagingen stellen ze ook in vraag in hun open brief: “Is het niet beter om iets te doen aan gezonde voeding voor mensen die het minder breed hebben? Btw-verlagingen vergroten de discriminatie en zorgen er voor dat ook mensen die het niet nodig hebben een extraatje opstrijken.”

Op het einde van de brief halen de organisaties ook nog even het voedselplan van minister voor Volksgezondheid Vandenbroucke aan. Ook daar hopen de organisaties dat het initiatief gebruikt wordt om gezonde voeding in de korte keten te stimuleren. “Het is ook een kans om de smaakvervlakking, vervetting en versuikering van het voedingspatroon door industriële voeding een halt toe te roepen. Dit plan biedt ons de gelegenheid om dieper stil te staan bij lokale voedselzekerheid, sociale rechtvaardigheid en klimaatkwesties”, zodus Boerenforum en Climaxi.

“Wij gaan graag in overleg rond deze voorstellen en hopen dat de progressieve partijen, overleg met de brede basis eindelijk eens structureel inbouwen, voor ze met voorstellen op de proppen komen. Een partij kijkt best verder dan de eigen structuren of achterban”, besluiten de organisaties.

 

Uitgelicht
Vicepremier Petra De Sutter (Groen) pleit opnieuw voor een afschaffing van de btw op groenten en fruit. Het gaat om een voorstel dat vorig jaar nog door Groen-Kamerlid Barbara...
10 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek