Inflatie daalt naar laagste peil in meer dan tien jaar

De inflatie in België is in maart gedaald tot 0,62 procent, na 1,93 procent in februari. Dat is het laagste niveau sinds december 1998, zo heeft minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) maandag gemeld. "De sterke terugval van de inflatie deze maand kan grotendeels verklaard worden door de prijsbewegingen van de energiedragers", luidt het in een persbericht.
30 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De inflatie in België is in maart gedaald tot 0,62 procent, na 1,93 procent in februari. Dat is het laagste niveau sinds december 1998, zo heeft minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) maandag gemeld. "De sterke terugval van de inflatie deze maand kan grotendeels verklaard worden door de prijsbewegingen van de energiedragers", luidt het in een persbericht.

"Waar deze tussen februari en maart 2008 een verhogend effect kenden van 0,51 punt op de index, werd tussen februari en maart 2009 een dalend effect genoteerd met 0,57 punt", aldus de minister. Zo werd aardgas de voorbije maand 11 procent goedkoper. De prijs van huisbrandolie daalde met 8 procent en die van elektriciteit met 2 procent. De sterkste prijsdaling was evenwel die van snijbloemen (-15 procent). In februari, de maand met Valentijnsdag, zijn snijbloemen traditioneel duurder.

Prijsstijgingen werden er in maart opgetekend voor het onderhoud van voertuigen (+1 procent), lichaamsverzorging (+0,8 procent) en restaurant- en cafébezoek (+0,4 procent). Bij zijn laatste inflatievooruitzichten was het Planbureau voor maart uitgegaan van een inflatie van 1,03 procent. Op basis daarvan verwachtte het vanaf juni vijf opeenvolgende maanden met negatieve inflatie. In juli 2008 bereikte de Belgische inflatie een piek van 5,91 procent, het hoogste niveau in 24 jaar.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek