Inagro plaveit de weg voor preiteelt op hydrocultuur

Witloof, paprika’s, komkommers en vooral sla worden al langer op water geteeld. Mogelijk komt daar binnenkort prei bij. De West-Vlaamse onderzoeksinstelling Inagro experimenteert al jaren met preiteelt op hydrocultuur. Dat onderzoek kwam het voorbije jaar in een stroomversnelling dankzij de opbouw van een professionele pilootinstallatie op de site van Inagro. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bracht dit weekend een bezoek aan de onderzoeksinstallatie en hoorde er dat de teelt op water economisch en ecologisch interessant kan zijn.

18 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2021 16:35
Inagro_PreiOpDragers_BezoekMinisterCrevits_4226_klein

De druk op de preiteelt in vollegrond neemt sinds een aantal jaar sterk toe. Extremere weersomstandigheden, steeds strengere bemestingsnormen en de verschraling van het aantal inzetbare gewasbeschermingsmiddelen spelen de preiteelt in Vlaanderen parten. Daarnaast is de preiteelt bijzonder arbeidsintensief, in een omgeving waar arbeidskracht steeds schaarser wordt. Tot slot is prei een belangrijk exportproduct en vragen specifieke afzetmarkten een eindproduct dat absoluut vrij is van gronddeeltjes.

Onderzoeksinstallatie van 400 vierkante meter

Deze uitdagingen waren voor onderzoekscentrum Inagro in 2015 aanleiding om samen met REO Veiling een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om prei te telen op dragers, uit de grond en in hydrocultuur. Dit onderzoek raakte dit jaar in een stroomversnelling met de ingebruikname van een professionele, nieuwe onderzoeksinstallatie ter grootte van ruim 400 vierkante meter en bestaand uit zes verschillende bassins. 

De onderzoekers zijn enthousiast over de bevindingen en loven de economische mogelijkheden van het systeem. “Onze proeven toonden aan dat de teelt van prei in een floating systeem rendabel is, rekening houdend met de investeringen die dit teeltsysteem vergt”, vertelt onderzoeker Tim De Cuypere van Inagro. “Een hogere plantdichtheid en meerdere teeltcycli per jaar garanderen de opbrengst.”

Inagro_PreiOpDragers_Installatie
Inagro_PreiOpDragers_Installatie_2

Grondvrije prei biedt extra export mogelijkheden

Bijkomstige voordelen betreffen de smaak en kwaliteit van de teelt op hydrocultuur. “De positieve resultaten van de eerste smaak- en bewaartesten gaven ons vertrouwen in de kwaliteit van het eindproduct”, vervolgt De Cuypere die er aan toevoegt dat de geoogste prei ook vrij is van gronddeeltjes, wat de Vlaamse preisector extra kansen zou kunnen bieden voor de export naar nieuwe bestemmingen. “Denk bijvoorbeeld aan landen als Japan en Canada. Deze eisen dat de prei vrij is van grond en dat is met vollegrondsproductie moeilijk te realiseren.”

Ook op het gebied van milieu en klimaat biedt de teelt op water voordelen. “Preiteelt in een gesloten en recirculerend hydrocultuur vermijdt de zorg over uitspoeling van nutriënten. Grondgebonden ziekten en onkruid krijgen per definitie geen kans waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn”, klinkt het bij Inagro.

De teelt op water is minder arbeidsintensief en maakt verregaande automatisering mogelijk. Dat is zeker naar de toekomst toe ook interessant, want arbeid is een steeds groter probleem in de land- en tuinbouw

Tim De Cuypere - Onderzoeker Inagro

Uitstekende aanvulling op vollegrondsteelt

Volgens Inagro zou de preiteelt op water een uitstekende aanvulling zijn op de vollegrondsteelt. Ook in dit segment voert het overigens verder onderzoek uit. Tegenover de extra investeringen van een installatie, staan ook een aantal kostenvoorden die de teelt op hydrocultuur met zich meebrengt. “De teelt is minder arbeidsintensief en maakt verregaande automatisering mogelijk. Dat is zeker naar de toekomst toe ook interessant, want arbeid is een steeds groter probleem in de land- en tuinbouw”, vertelt De Cuypere.

Naast het onderzoek naar de preiteelt op hydrocultuur werkt Inagro samen Dewilde Engineering aan een robot die de prei op dragers automatisch oogst. Het ontvangt hiervoor steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Inagro_PreiOpDragers_Automatisatie

Werkbezoek van Crevits

De Inagro-proefinstallatie ontving 493.000 euro steun van VLAIO. “Vlaanderen investeert 6 miljoen euro in landbouwonderzoekstrajecten van VLAIO”, vertelde Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits tijdens een bezoek aan de Inagro-proefinstallatie dit weekend.

"Landbouw wordt nog te weinig geassocieerd met innovatie en technologie", zei Crevits tijdens het werkbezoek. "Nochtans is dat cruciaal voor het voortbestaan van de sector. De boerenstiel is enorm geëvolueerd, jonge landbouwers hebben vandaag bijna allemaal één of meerdere diploma's. Maar de sector staat voor enorme uitdagingen. Dit onderzoek kan daar een antwoord op bieden. Onderzoek kost in een eerste fase altijd geld, maar wanneer de technologie op punt staat, zal de sector hier zeker zijn voordeel mee doen. Ik ben blij dat ik hiervoor een deel van de relancemiddelen van de Vlaamse regering mag gebruiken."

Op maandag 25 oktober stelt Inagro de professionele pilootinstallatie voor aan (prei)telers. Inschrijven kan via deze website.

Preiteelt Vlaanderen in cijfers

Vandaag groeit er in Vlaanderen 3.175 hectare prei, waarvan 80 procent in West-Vlaanderen. Daarvan is 2.325 hectare bestemd voor de versmarkt en 850 hectare voor de industrie (bron: REO Veiling). REO Veiling is de belangrijkste coöperatie voor de afzet van prei voor de versmarkt. Prei is de groente die de tweede grootste omzet op jaarbasis realiseert op REO Veiling. In 2020 zette de veiling 57 miljoen ton prei in de markt, waarvan 90 procent bestemd was voor export.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek