Inagro lanceert Living Labs in akkerbouw
nieuwsInagro lanceert het project SIMONE met ‘living labs’ in de akkerbouw. Concreet zal het onderzoeksinstituut landbouwers actief betrekken in elke fase van het onderzoek – van rassenkeuze en proefopzet tot evaluatie van de resultaten, om oplossingen te ontdekken voor de behoeften van akkerbouwbedrijven. In totaal wordt voor dit Europees project, dat zal lopen tot 2028, zo'n 5,4 miljoen euro voorzien.
SIMONE is een Europees project, waarvoor het Roeselaarse Inagro samenwerkt met tien andere regionale onderzoeks- en landbouworganisaties in Noordwest-Europa om de landbouw toekomstbestendig te maken. Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Ierland en België nemen deel. Door professionele akkerbouwers te betrekken, kan het onderzoek inspelen op de realiteiten van het vak. Ook landbouwstudenten kunnen deelnemen aan de living labs, en de resultaten van praktijkproeven worden geïntegreerd in het lesmateriaal van hogescholen.
Drie doelen
Concreet zullen de projecten zich toespitsen op onkruidbeheersing, bemesting en teeltrotatie. Wat betreft onkruidbeheersing, ziet Inagro het terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen als een essentiële stap in de richting van een duurzamer landbouwsysteem. Inagro ontwikkelt samen met één van de deelnemende landbouwbedrijven innovatieve methoden om probleemonkruiden zoals duist te beheersen. Door te experimenteren met technieken zoals vals zaaibed, zaaidatum, zaaidichtheid en bodembewerking, en deze te verfijnen met precisielandbouwtechnologie, zorgen ze ervoor dat de oplossingen praktisch en effectief zijn.
Een andere focus is het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Inagro onderzoekt samen met landbouwers het gebruik van organische mestbronnen, renure-middelen, humuszuren en biostimulanten. Dankzij ‘On Farm Experimentation’ bepalen landbouwers zelf de beste strategieën voor hun specifieke bodem en gewassen, wat leidt tot op maat gemaakte oplossingen.
Tot slot werken de landbouwers en onderzoekers samen aan het verhogen van de biodiversiteit op het veld. Door te experimenteren met mengteelten, zoals combinaties van granen en vlinderbloemigen, en vruchtwisseling, streven ze naar gewasweerbaarheid tegen plagen en klimaatverandering. Verder zijn er innovatieve technieken, zoals inzaai in het spuitspoor, die moeten bijdragen aan een betere biodiversiteit en plaagbeheersing.
Glastuinbouw
Deze werkwijze is niet nieuw. Inagro past het principe van Living Labs al sinds 2020 toe, met het glastuinbouwproject ‘Agrotopia’. Ook circulaire economie staat in deze projecten centraal. Het SIMONE-project moet voortbouwen op deze ervaring. De deelnemende landbouwbedrijven voeren deze proeven uit en delen hun ervaringen met andere actoren zoals adviseurs en overheden. "Wat dit project zo uniek maakt, is de praktijkgerichte aanpak”, zegt zegt Bram Vervisch, onderzoeker akkerbouw bij Inagro. “Wij werken al geruime tijd samen met landbouwers, in SIMONE gaan we nog een stap verder in de samenwerking: deze keer zit de landbouwer mee aan het roer.”

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Inagro