In Afrika dreigt hongersnood voor 45 miljoen mensen

Een recordaantal van 45 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, kampt in zuidelijk Afrika met een dreigende hongersnood. Ze worden geconfronteerd met ernstige voedselonzekerheid na herhaaldelijke droogte, overstromingen en economische onrust. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) roept op tot (klimaat)actie.
16 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:
Een recordaantal van 45 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, kampt in zuidelijk Afrika met een dreigende hongersnood. Ze worden geconfronteerd met ernstige voedselonzekerheid na herhaaldelijke droogte, overstromingen en economische onrust. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) roept op tot (klimaat)actie.
"Deze hongercrisis neemt nooit geziene proporties aan en de verwachting is dat de toestand nog zal verergeren”, zegt Lola Castro, regionaal directeur van WFP. "Het jaarlijkse cycloonseizoen is begonnen en we kunnen ons simpelweg geen herhaling veroorloven van de verwoesting die de ongekende stormen van vorig jaar hebben aangericht.”
 
Voor WFP ligt de meest dringende prioriteit bij de miljoenen mensen die dringende hulp nodig hebben. Maar het is ook absoluut noodzakelijk om de mensen te wapenen tegen de verwoestende droogte en stormen, die steeds frequenter worden.
 
Nu het "magere" seizoen zich verder uitbreidt voor de jaarlijkse graanoogst in april en mei, roept WFP de internationale gemeenschap op om zowel de noodhulp als de langetermijninvesteringen te versnellen om de kwetsbare bevolkingsgroepen in de regio in staat te stellen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering.
 
Zuidelijk Afrika heeft in de afgelopen vijf jaar slechts één normaal groeiseizoen gekend. In die regio stijgt de temperatuur twee keer zo snel als het wereldgemiddelde. Het grootste deel van het voedsel wordt er door zelfvoorzienende boeren geproduceerd, maar die zijn compleet afhankelijk van de onbetrouwbare regenval. Op veel plaatsen zijn de regens van dit seizoen weer te laat gekomen en experts voorspellen dat het de komende maanden nog steeds warm en droog zal zijn, waardoor de oogst opnieuw slecht zal zijn.
 
Zimbabwe kent de ergste hongernood in tien jaar, met 7,7 miljoen mensen - de helft van de bevolking - die met ernstige voedselonzekerheid te kampen hebben. Dat geldt ook voor twintig procent van de mensen in Zambia en Lesotho en voor tien procent van de Namibiërs.
 
De hongercrisis wordt er nog verergerd door de bevolkingsgroei, groeiende ongelijkheid, stijgende voedselprijzen, het grootschalige verlies van vee en de toenemende werkloosheid. Gezinnen in de hele regio eten minder, slaan maaltijden over, houden kinderen thuis van school, verkopen kostbare goederen en raken in de schulden.
 
Het WFP is van plan om hulp te bieden aan 8,3 miljoen mensen met voedseltekorten in acht van de zwaarst getroffen landen: Zimbabwe, Zambia, Mozambique, Madagaskar, Namibië, Lesotho, Eswatini en Malawi. Tot nu toe beschikt het WFP slechts over 205 miljoen dollar, terwijl er 489 miljoen dollar om de voedselhulp te financieren.
 
"Als we niet de nodige middelen krijgen, hebben we geen andere keuze dan minder mensen in nood te helpen, en met minder middelen", aldus Castro. "We zullen ook niet in staat zijn om lange termijnprojecten op poten te zetten, die van levensbelang in de strijd tegen de klimaatverandering."

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: WFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek