Impact van droogte op oogsten in Europa neemt toe

De afgelopen 50 jaar is de ernst van de impact van hittegolven en droogte op de Europese oogsten verdrievoudigd, dat blijkt uit een internationale studie die onlangs werd gepubliceerd. “Er moet nagedacht worden over teelten die wel aangepast zijn aan de klimaatverandering”, beklemtonen de onderzoekers.

2 april 2021  – Laatste update 2 april 2021 11:18
Lees meer over:

De historische gevolgen van droogte, hittegolven, overstromingen en koudegolven voor de Europese gewasproductie worden nog niet voldoende begrepen. In een nieuwe internationale studie combineren onderzoekers observationele landbouwgegevens met een database van extreme weersrampen tussen 1961 en 2018. Zo willen ze de reacties van de Europese gewasproductie op extreme weersrampen evalueren. “Onze resultaten tonen aan dat droogte en hittegolven de Europese graanopbrengsten gemiddeld met respectievelijk 9 en 7,3 procent hebben verminderd over die periode”, zegt coauteur Jonas Jägermeyr (Potsdam Institute for Climate Impact Research).

In de periode 1964-1990 leidden droogte en hitte tot een productieverlaging van 2,2 procent, van 1991 tot 2015 was al sprake van een verlaging met 7,3 procent. “Hoewel de rendementen van de teelten in Europa met 150 procent zijn gestegen in die tweede periode, stelden we dus vast dat droogte en hittegolven ernstigere gevolgen hadden”, gaat Jägermeyr verder. “Die uitkomst hadden we niet verwacht.”

In de graangewassen zien we verliezen die tweemaal zo hoog zijn als bij niet-graangewassen

Jonas Jägermeyr - Onderzoeker Potsdam Institute for Climate Impact Research

Vooral de graanproductie lijdt onder droogte en hittegolven. “In de graangewassen zien we verliezen die tweemaal zo hoog zijn als bij niet-graangewassen, vooral in de mediterrane en Oost-Europese landen, maar ook in Centraal-Europa”, aldus de onderzoekers. Productieverliezen van tarwe in Midden- en Oost-Europa, net als die van gerst in het Middellandse Zeegebied, worden bijvoorbeeld grotendeels in verband gebracht met opbrengstdalingen, maar ook met een vermindering van het geoogste areaal, wat een indicator is voor gedeeltelijke mislukking van de oogst.

Uit het onderzoek blijkt verder nog dat droogte zowel frequenter voorkomt als intenser is. “Zowel de trend van de frequentie als die van de ernst kunnen mogelijk worden verklaard door veranderingen in de kwetsbaarheid van het blootgestelde systeem en de onderliggende effecten van de klimaatverandering”, besluiten de onderzoekers.

Lees het geaccepteerde manuscript van de studie hier.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek