header.home link

Iberisch schiereiland lijdt onder ongekende droogte

5 juli 2022

Verschillende gebieden van Spanje en Portugal zijn het voorbije millennium nog nooit zo droog geweest. Volgens een onderzoek dat maandag werd gepubliceerd, veroorzaakt een hogedrukgebied uit de Azoren, dat door de klimaatverandering verandert, ernstige problemen voor de wijn- en olijventeelt.

Lees meer over:
spanjewijnbouwdroogte-1250

Het hogedrukgebied van de Azoren -ook Azorenhoog genoemd-, een deel van de atmosfeer waar de druk hoger is dan in de aangrenzende gebieden op dezelfde hoogte en dat zich over het algemeen in de buurt van de Azorenarchipel bevindt, speelt een belangrijke rol bij klimaattendensen in West-Europa.

In de studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience laten de onderzoekers zien dat dit hoge atmosferische druksysteem "de afgelopen eeuw radicaal is veranderd en dat de veranderingen van het afgelopen millennium ongekend zijn voor het klimaat van de Noord-Atlantische Oceaan."

Onderzoekers bestudeerden de veranderingen in atmosferische druk in dit gebied in de afgelopen 1.200 jaar en ontdekten dat het hogedrukgebied de voorbije 200 jaar een groter gebied heeft bedekt, ongeveer sinds het begin van de industriële revolutie dus.

In de zomer stuurt het Azorenhoog hete, droge lucht naar Portugal en Spanje, maar ook naar andere landen in het westen van het continent, zoals Frankrijk. In de winter kan het echter synoniem zijn met vochtigheid en regen. "Die winterse regenval is van vitaal belang voor de ecologische en economische gezondheid van het Iberisch schiereiland", merken de auteurs op.

Aanpassen

Het hogedrukgebied van de Azoren zal in de 21e eeuw verder versterken onder invloed van klimaatverandering. Als gevolg hiervan zijn de regens afgenomen, vooral sinds de tweede helft van de 20e eeuw, en het niveau zal naar verwachting tegen het einde van de eeuw met nog eens 10 tot 20 procent dalen, waardoor de landbouw op het Iberisch schiereiland "één van de meest kwetsbare in Europa" wordt.

Eerdere studies hadden de verantwoordelijkheid van klimaatverandering veroorzaakt door menselijke activiteiten bij het wijzigen van het klimaat in de Noord-Atlantische Oceaan niet vastgesteld. Nu is de link gelegd.

Wijnbouwers bekijken hoe ze zich kunnen aanpassen. Uit eerdere studies bleek immers dat de regio's die geschikt zijn voor de teelt van wijnstokken op het Iberisch schiereiland tegen 2050 met minstens met een kwart zouden kunnen afnemen of zelfs bijna zouden kunnen verdwijnen, terwijl de olijfproductie in Zuid-Spanje tegen 2100 met 30 procent zou kunnen dalen.

Raadpleeg de studie op Nature.com.

Uitgelicht
Het waterpeil van de rivier de Po, in het Noorden van Italië, staat er op een historisch laag peil en zakt nog elke dag. Als er niet snel regen valt, dreigt de helft van de oo...
27 juni 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek