header.home link

Ergste droogte in 70 jaar bedreigt oogsten in Italië

27 juni 2022

Het waterpeil van de rivier de Po, in het Noorden van Italië, staat er op een historisch laag peil en zakt nog elke dag. Als er niet snel regen valt, dreigt de helft van de oogst in de regio te mislukken.

Lees meer over:
droogteitaliepo-beeldVRT-1250

In de gebieden rond de Po, de langste rivier van Italië, is de situatie schrijnend. Zo maakte de regionale autoriteit melding van de ergste droogte en het laagste waterpeil in 70 jaar. Normaal zou het water anderhalve meter hoger moeten staan dan vandaag. Maar op vele plaatsen blijft er amper een beekje over van de normaal brede rivier.

De situatie is vooral prangend voor de landbouw, die het water van de Po gebruikt om de gewassen te irrigeren. Maar de pompen zijn op dit moment droog. De belangrijkste teelten van de regio, onder meer tomaten, watermeloen, graan, maïs en voedergewassen, staan te verdorren op de akkers.

CIA, een Italiaanse landbouworganisatie, riep op tot noodirrigatie om de gewassen zoveel mogelijk te redden en tot de aanleg van nieuwe infrastructuur, waaronder bassins voor de opslag van regenwater. "De totale schade zal nu al meer dan een miljard euro bedragen", aldus CIA in een verklaring. De organisatie voegt er nog aan toe dat het watertekort ook de productie van maïs en soja zou kunnen treffen, waarvan de aanvoer al in gevaar is door de oorlog in Oekraïne.

Eerder luidde ook de Italiaanse federatie van water- en energieleveranciers Utilitalia al de noodklok. Zo werden maar liefst 125 gemeenten in de regio's Piëmont en Lombardije opgedragen om de drinkwatertoevoer 's nachts af te sluiten of te verminderen.

"De situatie verslechtert", getuigt Meuccio Berselli bij het Italiaanse persbureau Ansa. "In sommige gebieden heeft het al 110 dagen niet geregend." Tientallen gemeenten hebben ondertussen tankwagens ingezet om water te vervoeren omdat de reservoirs leeg waren, aldus Berselli.

Attilio Fontana, voorzitter van de regio Lombardije, kondigde vorige week de noodtoestand af.

Bron: VRT / Reuters / Belga

Beeld: VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek