Houtduiven terroriseren akkers in Asse

De landbouwers in Asse dringen aan op maatregelen tegen de enorme overpopulatie van houtduiven. Ze moeten steeds vaker met lede ogen toezien hoe hun velden met alle mogelijke teelten kaalgevreten worden, schrijft Het Nieuwsblad. De boeren hebben de problematiek op de agenda laten plaatsen van de gemeentelijke milieuraad.
3 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De landbouwers in Asse dringen aan op maatregelen tegen de enorme overpopulatie van houtduiven. Ze moeten steeds vaker met lede ogen toezien hoe hun velden met alle mogelijke teelten kaalgevreten worden, schrijft Het Nieuwsblad. De boeren hebben de problematiek op de agenda laten plaatsen van de gemeentelijke milieuraad.

Landbouwer Eduard Van der Meersch heeft in Asse 45 hectare gewassen staan. Hij nam de journalisten van Het Nieuwsblad mee naar één van zijn graanvelden, of wat er nog van overblijft. "Vorige week zijn de houtduiven hier met hele zwermen op gevallen. Het was een collega die me verwittigde", vertelde de boer.

"Die duiven weten heel goed wanneer het graan melkrijp wordt. Ze blijven terugkomen tot het laatste korreltje is afgepikt. Zelfs het stro is niet meer bruikbaar, want het is gebroken. Om nog te zwijgen van wat die duiven achterlaten tussen het graan. Ook op mijn veld in Mollem hebben ze de voorbije dagen lelijk huisgehouden. En eerder op het jaar hebben ze een veld met suikerbieten vernield. Houtduiven lusten gewoon alles: maïs, spruiten, noem maar op. Zelfs groenbedekkers worden totaal kaalgevreten", aldus Van der Meersch.

Ook andere graanboeren in Asse zijn de wanhoop nabij. Van de drie hectare die Louis Willems teelt, schiet nog één hectare over. Marcel Plas doet iedere drie uur zijn ronde langs de velden om er de houtduiven te verjagen. "Kanonnen inzetten is geen goed idee", zegt Van der Meersch. "Na twee dagen zitten ze er gewoon op. We vragen regelmatig aan jagers om te helpen. Ze hebben de toelating gekregen om houtduiven te bejagen, maar het blijft dweilen met de kraan open. Je kunt niet verwachten dat die mensen elke dag komen".

Bron: Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek