Hormonenmaffia zwarte achtergrond van film 'Rundskop'

nieuws
In de Vlaamse film ‘Rundskop’ kruipt acteur Matthias Schoenaerts in de huid van de Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille.
1 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14

Vanaf woensdag speelt de Vlaamse film ‘Rundskop’ in alle filmzalen. Acteur Matthias Schoenaerts kruipt in de huid van de Limburgse vleesveehouder Jacky Vanmarsenille die oog in oog komt te staan met de West-Vlaamse hormonenmaffia. "In de realiteit is de strijd tegen de hormonenmaffia - sinds de moord op veearts Karel Van Noppen - met succes gestreden", getuigen Bart Staes en hormonenmagistraat Francis Clarysse.

Rundskop is een diepmenselijk misdaaddrama over hoe noodlot een mensenleven kan overhoop halen. Het personage van Schoenaerts probeert met de nodige moeite een jeugdtrauma te verwerken. De film speelt zich af in Sint-Truiden. De moord op een politieagent roept onvermijdelijk herinneringen op aan de zaak Van Noppen. “Maar Rundskop is alles behalve een verfilming van de moord op de dierenarts die de hormonenmaffia voor de voeten liep”, benadrukt filmmaker Michaël Roskam. “Het is evenmin een film waarin het reilen en zeilen van de hormonenmaffia uit de doeken wordt gedaan”, zegt Roskam.

Het programma Peeters & Pichal op Radio 1 greep de film niettemin aan om aan europarlementslid Bart Staes (Groene fractie) en hormonenmagistraat Francis Clarysse te vragen of de strijd tegen de hormonenmaffia in Vlaanderen gestreden is. “In de jaren ’70 en ’80 schrikte de strafmaat malafide vetmesters niet af”, zegt Bart Staes, “bovendien zat er geen coördinatie in de bestrijding en was het geen prioriteit voor het gerecht.” Sindsdien heeft hij veel zien veranderen zodat de mistoestanden van toen absoluut tot het verleden behoren. “België ging de hormonenmaffia met harde hand bestrijden en voerde celstraffen tot vijf jaar, enorm hoge geldboetes en zelfs beroepsverboden in”, aldus Staes.

Drie weken na de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen kreeg België een nationale hormonenmagistraat, een coördinerende functie die zoveel jaren later nog steeds bestaat en nu vervuld wordt door Francis Clarysse. Hij treedt Staes bij dat de harde aanpak het aantal valsspelers in de sector aanzienlijk heeft verminderd. Met voldoende kwaliteitsvolle controles en een goed bezette hormonencel meent hij het probleem de baas te kunnen. “Het blijft immers belangrijk om de vinger aan de pols te houden”, aldus Clarysse. Al stelt hij een verschuiving vast naar de zwendel in dopingproducten in de sportwereld waarvan de bestrijding veel energie vergt.

Bart Staes besluit met een verwijzing naar de jaarverslagen van het Voedselagentschap. “Die organisatie stelt sinds haar ontstaan naar aanleiding van de dioxinecrisis in 1999 alles in het werk om de veiligheid van ons voedsel te garanderen”, zegt Staes. “Uit hun jaarverslag zou je durven afleiden dat de hormonenproblematiek zich niet meer stelt”, aldus Staes, “maar waakzaamheid is geboden want als de controles verminderd worden, zie je toch weer een opstoot van malafide vetmesters die menen opnieuw hun slag te kunnen slaan.”

Staes besluit dat de overheid moet blijven investeren in controles. Daarom toont hij zich ook tevreden dat 15 jaar na de moord op Karel Van Noppen er politiek nog aandacht is voor de bestrijding van de hormonenmaffia die internationaal nog niet uitgeteld is en ook in andere geledingen van de maatschappij zoals de sportwereld naar geldgewin op zoek is. Staes verwijst daarmee  naar de resolutie die Open VLD’er Bart Tommelein in december 2010 indiende om de strijd tegen de handel in doping en hormonen op te voeren.

Rundskop is vanaf 2 februari te zien in de bioscoop.

Bron: Radio 1/De Tijd/Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek