nieuws

Hormonen in rundvlees verminderen mannelijk zaad

nieuws
Mannen, wiens moeder tijdens de zwangerschap veel rundvlees heeft gegeten, lopen een hoger risico op een slechtere kwaliteit van hun sperma, zo bericht een onderzoeksteam rond Shanna Swan van de Universiteit van Rochester in het wetenschappelijke vakblad Human Reproduction. De wetenschappers brengen een en ander in verband met het gehalte aan kunstmatige groeihormonen in vlees. In de VS worden synthetische groeihormonen op grote schaal gebruikt sinds 1954.
28 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Mannen, wiens moeder tijdens de zwangerschap veel rundvlees heeft gegeten, lopen een hoger risico op een slechtere kwaliteit van hun sperma, zo bericht een onderzoeksteam rond Shanna Swan van de Universiteit van Rochester in het wetenschappelijke vakblad Human Reproduction. De wetenschappers brengen een en ander in verband met het gehalte aan kunstmatige groeihormonen in vlees.

Het team bevroeg in de VS levende mannen die zich tussen 1999 en 2005 met hun zwangere vrouw aandienden in een ziekenhuis, en die geboren waren tussen 1949 en 1983. 773 mannen stelden een spermastaal ter beschikking. Bij 387 van hen was middels een vragenlijst bekend hoeveel rundvlees hun eigen moeder had gegeten tijdens de zwangerschap.

Bij mannen, wiens moeder tijdens de zwangerschap meer dan zeven maaltijden met rundvlees consumeerde per week, lag de concentratie aan sperma een kwart (24,3 procent) lager. Bovendien was het aandeel mannen, die minder dan 20 miljoen zaadjes per milliliter sperma hadden, in deze groep drie keer hoger dan bij degenen wiens moeder minder rundsvlees had gegeten (17,7 tegen 5,7 procent). Mannen met dergelijke waarden zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie minder vruchtbaar.

Anderzijds vonden de onderzoekers naar eigen zeggen geen samenhang tussen de spermahoeveelheid en de consumptie van ander vlees. De resultaten wijzen volgens het vakblad in de richting van de conclusie dat kunstmatige stoffen, zoals groeihormonen, de ontwikkeling van de teelballen veranderen en de voortplantingscapaciteit verzwakken. In een begeleidende commentaar schreef Frederick vom Saal van de Universiteit van Missouri dat de bevindingen van Swan en co mogelijk "slechts de top van de ijsberg" zijn. Mogelijk spelen kunstmatige stoffen ook een rol bij andere voortplantingsproblemen.

In de VS worden synthetische groeihormonen op grote schaal gebruikt sinds 1954. Sommige zijn ondertussen verboden. Andere zoals testosteron worden meer en meer ingezet, aldus de vorsers van de Universiteit van Rochester.

Bron: Belga</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek