Hoogstraten Leeft keert op stappen terug: positief PAS-advies wordt ingetrokken

Na het protest van honderden boeren tegen de beslissing van de gemeenteraad van Hoogstraten om een positief advies te geven over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, lijkt de grootste meerderheidspartij van de stad op zijn stappen terug te keren. Hoogstraten Leeft heeft laten weten dat de partij het gunstig PAS-advies zal intrekken, met of zonder goedkeuring van coalitiegenoot N-VA.

5 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2022 17:30
Lees meer over:
hoogstraten protest landbouwers stikstof

Groot protest aan gemeentehuis

De gemeenteraad van Hoogstraten van een week geleden verliep bijzonder tumultueus. Honderden tractoren verzamelden voor het gemeentehuis en kregen daarbij de steun van tal van bedrijven uit de agrovoedingsketen. De boeren begrepen niet dat de gemeenteraad een voorwaardelijk positief advies had gegeven over het stikstofakkoord, terwijl alle andere gemeenten in de regio een negatief advies hadden verstrekt. Bovendien had Hoogstraten 373 bezwaren tegen het akkoord ontvangen van boeren en burgers, tegenover 24 positieve opmerkingen.

De landbouwers in de regio dreigen zwaar in de klappen te delen als het stikstofakkoord zoals het vandaag voorligt, wordt uitgevoerd. Dat een stad zoals Hoogstraten, waar landbouw prominent aanwezig is met onder meer de grote landbouwschool VITO en Coöperatie Hoogstraten, dan konden de Hoogstraatse landbouwers niet begrijpen. Daarom trokken ze naar de gemeenteraad, waar het advies ter kennisgeving voorlag, om te eisen dat het alsnog werd ingetrokken.

Dat gebeurde niet en een aantal boeren probeerden het stadhuis binnen te dringen, maar dat kon de politie verhinderen. Pas wanneer burgemeester Marc Van Aperen van Hoogstraten Leeft de landbouwers kwam toespreken en beloofde om een intrekking van het advies op het schepencollege te bespreken, keerde de rust min of meer terug in Hoogstraten. Al bleef de ontgoocheling groot bij de aanwezigen.

Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord
Uitgelicht
Dat de stad Hoogstraten, zowat als enige in de streek, een voorwaardelijk positief advies heeft gegeven over het Vlaams stikstofplan, zorgt bij heel wat land- en tuinbouwers u...
30 augustus 2022 Lees meer

Standpunt N-VA Hoogstraten

Later op de week kwam N-VA Hoogstraten met extra uitleg over het voorwaardelijk advies dat was gegeven door de meerderheid omdat het zich geviseerd voelde in het hele debat. “Wij hebben het gevoel dat we de zwartepiet krijgen toegeschoven, maar dit advies kwam tot stand met akkoord van het volledige college van burgemeester en schepenen”, klonk het in een persbericht. “Wij hebben bovendien gevraagd om er een positief advies onder voorwaarden van te maken. Het advies werd aangevuld door een duidelijke vraag naar een flankerend beleid dat garandeert dat boeren een eerlijke prijs krijgen”, aldus nog N-VA.

De partij wijst erop dat het enerzijds wil dat er een duidelijk toekomstkader komt voor de boeren en anderzijds neemt ze haar verantwoordelijkheid op naar de hele Hoogstraatse maatschappij door paal en perk te stellen aan de maatschappelijke kost die de ammoniakuitstoot met zich meebrengt. “Hoogstraten is niet alleen een landbouwgemeente, maar beschikt ook over belangrijke natuurgebieden.”

Bovendien heeft het aan het positief advies ook voorwaarden gekoppeld, zo stelt N-VA Hoogstraten. “We vragen dat er een duidelijk flankerend beleid komt dat garandeert dat boeren een eerlijke prijs krijgen. Met name de varkenssector krijgt momenteel geen eerlijke prijs en houdt ondanks subsidies amper het hoofd boven water.” Een andere voorwaarde gekoppeld aan het gunstig advies is dat er gevraagd wordt “om proportionaliteit in de maatregelen die opgelegd worden aan landbouw na te streven door het hanteren van correcte wetenschappelijke gegevens”.

Tot slot is er ook een beschuldigende vinger naar “de grootste agrarische leveranciers en hun politieke vertegenwoordigers”. “De boeren zijn voornamelijk het slachtoffer van een onverantwoord beleid. De grote agrarische leveranciers en hun politieke vertegenwoordigers hebben hen aangespoord tot investeren in groei om te komen tot steeds grotere productiehoeveelheden. De boer betaalt nu hiervoor het volle pond. De maatschappelijk-morele vraag ligt voor het niet met name deze holding is die haar boeren in de steek laat. Een holding die via diverse poten zowel kredieten als landbouwadviezen verschaft, tevens stallen en veevoeders leveren en daarbij honderden miljoenen winst maakt op de rug van de boeren. Ze neemt niet haar verantwoordelijkheid op in dit moeilijke debat”, krijgt Boerenbond een sneer van het lokale N-VA-bestuur.

Wij rekenen erop dat dit een duidelijk en krachtig signaal is richting de landbouwsector en we hopen dat de sereniteit in de stad kan weerkeren

Hoogstraten Leeft

Hoogstraten Leeft keert de kar

Net geen week na het protest van de Hoogstraatse boeren komt Hoogstraten Leeft, de grootste meerderheidspartij, met een ommekeer. “Het voorwaardelijke PAS-advies van 28 juli moet worden ingetrokken”, laat de partij weten. “Dit duidelijk standpunt zal bekrachtigd worden binnen het college van burgemeester en schepenen. Op deze manier geeft de stad Hoogstraten niet langer een voorwaardelijk gunstig advies aan het stikstofplan van de Vlaamse regering.”

Hoogstraten Leeft rekent erop dat dit een duidelijk en krachtig signaal is richting de landbouwsector en hoopt dat de sereniteit in de stad kan weerkeren. “We hebben altijd goed samengewerkt met N-VA. In andere dossiers hebben we altijd een consensus bereikt, maar in dit dossier lagen de standpunten gewoon te ver uit elkaar”, aldus de partij die hoopt dat de samenwerking met N-VA geen deuken heeft opgelopen.

Bron: Het Laatste Nieuws / Het Nieuwsblad

Beeld: Twitter_Mariëlle Schalk

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek