Honeybee Valley bestaat 10 jaar: “Stilaan een vaste waarde in Vlaams imkerlandschap”

nieuws

Bijencentrum Honneybee Valley blaast tien kaarsjes uit. De organisatie heeft als missie om via informatiedeling, samenwerking en onderzoek bijensterfte een halt toe te roepen. Honeybee Valley maakt onderdeel uit de vakgroep Biochemie en Microbiologie van de Faculteit Wetenschappen aan de Universiteit Gent.

9 oktober 2024 VILT-redactie
colruytbijenkastenbestuiverimker2

Een decennium aan kennis en onderzoek

Op initiatief van professor Dirk de Graaf, en met de steun van de Faculteit Wetenschappen, werd op 1 oktober 2014 aan de Universiteit Gent het samenwerkingsplatform Honeybee Valley opgericht. Een decennium lang werkt Honneybee Valley in verschillende onderzoeksdomeinen aan oplossingen voor de bijensterfte en creëert het daarbij een dynamische omgeving waar gelijkgezinden elkaar kunnen vinden en informatie uitwisselen. “Nu Honeybee Valley als entiteit is ingedaald in de vakgroep Biochemie en Microbiologie van de Faculteit Wetenschappen, mogen we dit bijencentrum stilaan een vaste waarde gaan beginnen noemen in het Vlaamse imkerlandschap”, klinkt het.

Naast de vele internationale onderzoeksprojecten richt de organisatie zich ook op actuele thema’s zoals de bescherming van de bijenvolken tegen de invasieve Aziatische hoornaar en het incorporeren van de ‘broedloze fase’, die wordt toegepast om de varroadruk onder controle te houden. Honneybee Valley heeft ook een website opgebouwd met een schat aan informatie. In een digitale galerij kunnen imkers en -verenigingen hoog kwalitatieve bijenfoto’s downloaden om te gebruiken bij events of tentoonstellingen. Daarnaast investeerde Honneybee Valley ook flink in de assistentie van selectietelers bij het bijhouden van hun data. Imkers met prangende vragen kunnen sinds enkele jaren ook op de website terecht bij de helpdesk.

Groene campus

Niet alleen het web, maar ook de thuisbasis van Honeybee Valley heeft de laatste jaren een heuse transformatie ondergaan. Een aanzienlijk deel van de campus werd onthard en voorzien van een bloeiboog, waardoor bijen steeds nectar en stuifmeel kunnen halen bij bloeiende planten. Daarnaast werden in de bijentuin op campus Sterre insectenhotels voor wilde bijen geplaatst. Ook werden verschillende wadi’s aangelegd om de bijen van voldoende water te voorzien. De steeds grotere nood aan bijenvolken voor de vele onderzoeksprojecten heeft gezorgd voor een uitbreiding van het aantal bijenstanden. Inmiddels heeft Honeybee Valley op tien verschillende locaties bijen staan, verspreid over groot Gent en omstreken. Honneybee Valley benadrukt zijn voortdurende missie om bijensterfte terug te schroeven. “We zetten de komende jaren alvast verder in op bijenvriendelijke onderzoeksactiviteiten in Vlaanderen en rekenen zoals de laatste tien jaar op medewerking vanuit allerlei domeinen om de bijensterfte een halt toe te roepen.”

HonneybeeValley_Bloeiboog
High-tech bijenkasten en dansende robotbijen stimuleren duurzame bijenteelt
Uitgelicht
Digitale raten met sensoren en dansende robotbijen die honingbijen naar goede voedselbronnen sturen. Het klinkt voor de modale imker misschien als een ver-van-je-bed-show, maa...
17 september 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek