Hoge kosten drukken tevredenheid Hoogstraten na derde recordjaar op rij

Coöperatie Hoogstraten heeft 2021 afgesloten met een omzet van iets meer dan 302 miljoen euro, een stijging van 4 procent in vergelijking met 2020. "Er zijn echter geen redenen voor een hoerastemming", klinkt het in de Kempen. “Omzet is sowieso een slechte waardemeter voor rendement, zeker nu er al geruime tijd, over de hele productielijn, zich een kostenstijging aftekent bij onze telers”, zegt directeur Hans Vanderhallen die juist in deze tijden het belang van de coöperatie en samenwerking belangrijk acht.

13 januari 2022  – Laatste update 13 januari 2022 21:47

“Een wereldwijde gezondheidscrisis doet veel mensen het belang van groenten en fruit opnieuw inzien”, verklaart coöperatie Hoogstraten de goede omzetcijfers van vorig jaar. De groente- en fruitcoöperatie zag de consumptiestijging van groenten en fruit ook in 2021 doorzetten, zij het minder uitgesproken dan bij de start van de coronapandemie. Al bij al werd een omzet geboekt van 302 miljoen euro waarmee voor het derde jaar op rij een record genoteerd werd.

De blote cijfers vertellen volgens directeur Hans Vanderhallen echter maar een deel van het verhaal. Hij wijst op de stijging van de kosten die zich op alle fronten voordeed. “De energieprijzen zijn verveelvoudigd, de meststoffen en verpakkingen zijn tot 70 procent duurder geworden en ook de personeelskosten stijgen flink.” De hogere kosten hebben ertoe geleid dat bepaalde productiesystemen onder druk komen te staan. “De laatste jaren is jaarrond telen en lokale productie opgekomen waarbij er belichting plaatsvindt. Door de hoge energieprijzen van het moment staat de rentabiliteit sterk onder druk. Het is niet evident voor telers om de gestegen kosten te kunnen doorrekenen en zij passen dan ook hun teelt- of teelttechnieken aan”, geeft Vanderhallen een voorbeeld.

Aanpassing teelt en technieken aan energieprijzen

Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen is het belichtingsniveau in de tomatenteelt (veruit de belangrijkste serreteelt van Hoogstraten) teruggeschroefd of wordt het opzetten van de planten uitgesteld. Dit, en de toegenomen virusdruk door ToBRFV heeft de productie onder druk gezet. Zo heeft Coöperatie Hoogstraten in 2021 net geen 100 miljoen kilo tomaten verkocht, een daling van 14 procent ten opzichte van 2020. De paprika vormde daarentegen in volume en prijsvorming weinig variatie tegenover 2020. 2021 gaat bij Hoogstraten ook de boeken is als het eerste jaar met belichte komkommerteelt.

Naast de explosieve stijging van de kosten, waren ook de weerselementen een disruptieve factor voor de prijsvorming die een grilliger verloop kende dan in voorgaande jaren. “Dit heeft geleid tot belangrijke rendementsverschillen tussen aardbeiproducenten met uiteenlopende aanvoerpatronen”, klinkt het. Ook andere fruitsoorten hadden als gevolg van het slechte zomerweer te maken met mindere prijsvorming in de zomermaanden in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Bij tomaten is de prijs dan weer redelijk tot goed geweest.

Het volume aardbeien lag met 32,8 miljoen kilo vorig jaar 600 ton hoger in vergelijking met 2020. Dit symboliseert volgens directeur Hans Vanderhallen de gezonde dynamiek in de sector die een duurzame groei nastreeft.

De energieprijzen zijn verveelvoudigd, de meststoffen en verpakkingen zijn tot 70 procent duurder geworden en ook de personeelskosten stijgen flink

Hans Vanderhallen - Directeur Coöperatie Hoogstraten

Samenwerking in onzekere tijden

Door de explosieve stijging van de kostprijzen verkeren veel telers volgens Vanderhallen in onzekerheid. Hij hoopt dat sommige prijsstijgingen, zoals die van de energie en meststoffen op termijn zullen normaliseren en benadrukt het belang van samenwerken juist ook in dit soort crisismomenten. “De duurzame groei die de afgelopen jaren gerealiseerd is, moet bestendigd worden.” Dat kan volgens hem alleen maar door samen te werken, “door als één partij op te treden naar buiten toe en door bijvoorbeeld kennis te delen.”

Hij geeft het voorbeeld van tomatentelers: “Hoe kan er zo veel mogelijk vermogen uit de lampen gehaald worden, wat is een uitgebalanceerd belichtingsniveau onder deze omstandigheden en welke plantbezetting per vierkante meter is nu optimaal? Door kennis over deze vragen te delen, kunnen de telers elkaar versterken en uit deze crisis komen.”

2021 was voor Hoogstraten ook het jaar van de verdere omschakeling naar kartonnen punnets voor aardbeien en de uitrol van het digitaliseringsproject Care4Growing. “Gemeenschappelijke verpakking is een voorbeeld van de kracht van de coöperatie: hoe je met zijn allen krachtiger staat in de markt”, herhaalt Vanderhallen het belang dat hij en Hoogstraten hechten aan samenwerking.

Ondanks wispelturig weer toch recordomzet voor BelOrta in 2021
Uitgelicht
Met een productomzet van 497 miljoen euro behaalde veiling BelOrta haar hoogste omzet ooit, maar dat ging gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleve...
5 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek