Aardbeienexport naar Verenigd Koninkrijk draait als vanouds

De export van aardbeien naar het Verenigd Koninkrijk loopt zoals elk najaar als een tierelier. Als in oktober de Britse productie terugvalt, wordt het zachtfruit traditioneel ingevoerd uit Nederland en België. België behoort overigens tot de grootste aardbeientelers van Europa.

10 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2021 18:13
Lees meer over:

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor de Belgische aardbei, waarvan de teelt zich voornamelijk in de regio Hoogstraten concentreert. “De helft van onze productie gaat momenteel naar het Verenigd Koninkrijk”, vertelt Hans Vanderhallen, directeur van Coöperatie Hoogstraten.

Niet voor niets heeft de groente- en fruitcoöperatie op dit moment een publiciteitscampagne lopen op het eiland. Niet alleen wordt hiermee de kwaliteit en de smaak van de Belgische aardbei bejubeld, tevens komen de gerecyclede kartonnen punnets aan bod. De veiling heeft deze duurzame verpakking vorig jaar gelanceerd en wil hiermee haar steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO2-voetafdruk.

002_39_IMG_KopievanKartonnenpunnet

Kartonnen punnets

Verpakkingsmateriaal blijft een van de grootste bijdragers aan de CO2-voetafdruk van de coöperatie. Vanwege de delicate aard van het zachtfruit, kunnen aardbeien niet onverpakt verkocht worden. Het papieren bakje is gemaakt van gerecycleerd karton, en is op zichzelf ook recycleerbaar.

"Een bijkomend voordeel van het nieuwe kartonnen bakje is de arbeidskost die voor onze telers vermindert. Onze nieuwe machines zetten elk punnet in elkaar en plaatsen ze in een voorgemonteerde kartonnen pallet, klaar om naar de teler te worden verzonden. Dit is een handig hulpmiddel dat nu nuttiger is dan ooit omdat het het proces vereenvoudigt en extra arbeid bespaart bij het plukken en verpakken van het fruit", vertelt Synnøve Johansson, Business Development Manager bij Hoogstraten.

Volgens Vanderhallen behoren de Britten tot de grootste aardbeieneters van Europa. “Als de eigen productie in het Verenigd Koninkrijk terugvalt in oktober dan komt traditioneel de handel vanuit België op gang. Wij verkopen overigens niet rechtstreeks aan de Britten, maar via Nederlandse en Belgische exporteurs.”

De productie van de aardbeientelers in Hoogstraten ligt momenteel op zo’n 100 ton per dag en vindt in verwarmde serres plaats. "Daarmee is België op dit moment van het jaar de grootste aardbeienproducent van Europa", aldus Vanderhallen die stelt dat Nederland op plaats twee komt. Tijdens het hoogseizoen in mei piekt de productie van Hoogstratentelers tot 300 à 400 ton per dag.

Brexit nog niet gevoeld in aardbeienexport

Brexit heeft geen invloed uitgeoefend op de traditionele aardbeientrafiek naar het Verenigd Koninkrijk. “Mogelijk dat dit nog komt”, vertelt Vanderhallen. “De brexit treedt geleidelijk in voege en momenteel zijn er nog tal van overgangsmaatregelen. Zo is onze export nog niet onderhevig aan de fytosanitaire certificeringsplicht. Als dit verandert en de administratieve last verhoogt door controles van het FAVV, dan zou de situatie wel eens kunnen veranderen.” Maar vooralsnog is dat dus niet aan de orde en vinden de Belgische aardbeien net als altijd in het najaar hun weg naar de Belgische consument.

Bron: Eigen verslaggeving / AGF

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek